Hlavní obsah

I Plíšková má šanci. Grandslam bez favoritky startuje

Praha/Paříž

Kdo vyhraje grandslamové French Open v dámské dvouhře? Asi těžko existuje dotaz, který může mít tolik různých odpovědí, ba dokonce i otázka na favoritku turnaje spíše rozděluje tenisové obecenstvo. Jeden z nejotevřenějších tenisových turnajů v historii dámského tenisu je na startu. Které hráčky jsou zmiňovány v souvislosti s titulem nejčastěji?

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Karolína Plíšková na turnaji v Římě.

Článek

Kdo vyhraje grandslamové French Open v dámské dvouhře? Asi těžko existuje dotaz, který může mít tolik různých odpovědí, ba dokonce i otázka na favoritku turnaje spíše rozděluje tenisové obecenstvo. Jeden z nejotevřenějších tenisových turnajů v historii dámského tenisu je na startu. Které hráčky jsou zmiňovány v souvislosti s titulem nejčastěji?

Postoupí Rumunka do druhého finále?

V první řadě musíme jmenovat světovou čtyřku, Rumunku Simonu Halepovou. V antukové části sezóny působí zatím nejjistěji. Dva největší podniky v Madridu a Římě se jí povedly na výbornou a po vítězství ve španělské metropoli si hned další týden připsala finálovou účast na jihu Evropy. navíc má s pařížským svátkem zkušenosti. V jenom z nejnapínavějších finále tu před třemi lety podlehla v třísetovém dramatu Marii Šarapovové, jež se letos po dopingovém trestu nestihla kvalifikovat na druhý grandslam sezóny.

Dle aktuální formy se do pozice spolufavoritky na zisk poháru Suzanne Lenglenové zařadila také Elina Svitolinová. Ukrajinka raketově vystoupala žebříčkem už na šesté místo, na nejpomalejším povrchu posbírala tituly z Istanbulu a Říma a velkých jmen se rozhodně nebojí. Vzpomeňme si, jak na loňských Olympijských hrách smetla Serenu Williamsovou. Občas jí však sráží nevyrovnanost výkonů, navíc je jejím maximem z grandslamu pouze čtvrtfinále. Ve dvaadvaceti letech je první Ukrajinkou v první desítce žebříčku, teď chce prorazit i na turnaji velké čtyřky.

Francouzské naděje živí Mladenovičová

Amélie Mauresmová byla poslední francouzskou tenistkou, do které mohli francouzští příznivci reálně vkládat naděje na vítězství v turnaji. Od té doby se jen radují z dílčích postupů svých hráček do dalších kol. Letos však budou ve střehu více než obvykle. Kristina Mladenovičová, blonďatá dívka se srbskými kořeny, se držela kolem třicátého místa v žebříčku a spíše se diskutovalo o velkém potenciálu její bývalé deblové partnerky Garciaové, s kterou se mimochodem ve zlém rozešla na začátku kalendářního roku. A čtyřiadvacetileté oblíbenkyni francouzských příznivců to paradoxně přišlo k duhu. Od té doby hraje výborně. Ve Stuttgartu podlehla až ve finále domácí Lauře Siegemundové, v Madridu pro změnu Simoně Halepové. Vyšplhala už na čtrnácté místo žebříčku a v letošním hodnocení patří k vůbec nejlepším. Diváci ji navíc poženou, Kristina ráda reprezentuje, vyjadřuje se pochvalně o francouzském tenisovém systému a je velkou patriotkou, kdo ví, kam ji až tahle podpora dotáhne...

Loňská překvapivá vítězka Rolland Garros Garbině Muguruzaová prožila po svém životním turnaji prachbídný zbytek sezóny. Dolehla na ní „deka" zisku velké trofeje, což se v dámském podání stává poměrně častým jevem. Letos zatím také zaostává za očekáváním, dvakrát například podlehla Karolíně Plíškové, na turnajový vavřín čeká právě od loňské Paříže. Že by se mohlo letos konat malé „deja vu" naznačila až závěrečným turnajem v Římě, na kterém se probojovala do semifinále.

V okruhu favoritek zkušená Kuzněcovová i mladé pušky

Hráček, které mohou pomýšlet na úspěch v areálu v blízkosti Buloňského lesíka je mnoho. Zkušená Světlana Kuzněcovová se na antuce cítí jako doma, navíc už Rolland Garros dokázala v roce 2009 vyhrát. Kiki Bertensová pomalu oprašuje loňskou formu, tehdy bylo její semifinále obrovským překvapením, letos se s ní už musí počítat. Mladé pušky Kontaveitová nebo Sevastová umí na antuce také zahrát, pak je tu také trápící se světová jednička Angelique Kerberová. Němka v posledním utkání před French Open podlehla právě mladé Estonce Anett Kontaveitové 4:6, 0:6 a mezi absolutní favoritky se rozhodně neřadí, stále to však je světová jednička a bavíme se tu o ženském tenise...Tudíž, všechno je možné.

Jak se PLíšková srovná s pařížskou antukou?

A co Češky? Karolína Plíšková považuje antuku za svůj nejméně oblíbený povrch. Prozatimní sezónní výsledky na nejpomalejším povrchu jí dávají za pravdu. Přesto i na antuce předvedla dobré výkony. Namátkou si vzpomeňme na povedené zápasy v Římě nebo na solidní představeni proti Coco Vandewegheové ze Stuttgartu. V Paříži loni nepřešla první kolo, sama však říká, že se pod trenérem Kotyzou na „oranžové hlíně" zlepšila, i přes neoblíbenost antuky zůstává naší největší nadějí. Ostatní Češky však také nejsou bez šance. Barbora Strýcová zažívá lehkou herní krizi, poslední zápasy se jí příliš nepovedly, nalézt cestu zpět chce právě v městě nad Seinou.

Lucie Šafářová prožila před antukovou částí sezóny další zdravotní trable a bohužel se výsledkově podepsaly na třicetileté levačce. Sen o zopakování krásné cesty do finále z předloňska, zůstane asi spíše jen krásnou představou. O Petře Kvitové toho bylo už napsáno dost a dost, v jejím případě oslavujme návrat na kurty a neočekávejme zázraky, pak můžeme být o to více překvapení.

V pavouku dále nalezneme talentovanou Markétu Vondroušovou, stále se lepšící Kristýnu Plíškovou a také možného černého koně turnaje, mladou Kateřinu Siniakovou.

V otevřeném pavouku je snad jasná jediná věc, o překvapení rozhodně nouze nebude...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články