Hlavní obsah

Evropa nasadila těžký kalibr. Federer s Nadalem se rozehřáli na čtyřhru

Praha

Náskok 3:1 z pátku jim nestačil, a tak tenisté Evropy nasadili do soboty své nejničivější zbraně. V odpoledních dvouhrách si první výhry na Laver Cupu připsali Roger Federer i Rafael Nadal a naladili se tak na večerní společnou čtyřhru.

Federer s Nadalem spolu poprvé nastoupí do čtyřhryVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Federer po výhře nad Querreym chválil černý kurt v Praze.

Švýcarský grandslamový rekordman v O2 Areně lehce vyběhl s Američanem Samem Querreym, španělská světová jednička se mnohem víc zapotila s Jackem Sockem, kterého udolala až 11:9 v super tie breaku.

To vše ale byl jen předkrm před hlavním chodem, o němž hvězdní tenisté mluví od svého příletu do Prahy. Federer s Nadalem premiérově na jedné straně sítě proti Querreymu se Sockem, to by měla být tenisová laskomina.

„Když je Rafa na kurtu, tak vždycky hraje s ohromnou intenzitou, ale já ho teď můžu poznat i jako člena týmu, který je v zákulisí víc uvolněný," vykládal Federer, který první den marně fandil deblu Nadal, Berdych, teď bude mít možnost podpořit svého dlouholetého rivala i svým výkonem.

„Bude to pro mě nová situace mít ho na stejné straně kurtu," tvrdil švýcarský tenista. „Všichni na to čekají a teď to nastane. A já se taky těším," doplnil Nadal.

Kdysi se říkalo, že nejlepší deblový pár na světě je John McEnroe a kdokoli. Současného kapitána výběru světa později v této tenisové průpovídce nahradil Roger Federer. Kdokoli' zůstal.

Pětatřicetiletý tenisový genius sice získal v roce 2008 olympijské zlato v deblu společně se Stanem Wawrinkou, ale na grandslamech je jeho maximem dávné čtvrtfinále Wimbledonu z roku 2000, kde byl v páru s Australanem Kratzmannem.

Posledním Federerovým deblovým zápasem je pak pětisetová porážka z daviscupové baráže 2015 s nizozemským párem De Bakker, Middelkoop. Na turnajích ATP se objevil ve čtyřhře naposledy téhož roku.

„Bohužel už čtyřhru tolik nehraju, ale jak jsme viděli v pátek, pořád je to o returnu, servisu a volejích. Kyrgios se Sockem byli možná na začátku lepší, ale v super tie breaku to bylo velice vyrovnané a mohlo to skončit klidně opačně," řekl Federer.

Až si při Nadalově podání stoupne k síti, bude to ale pro něj dost nezvyklé. „Asi nastane takový zvláštní pocit, který běžně nezažívám. Musím se do toho dostat. Ale už teď vím, že to bude velice vzrušující," dodal tenisový maestro.

Po souboji Tomáše Berdycha a Nicka Kyrgiose tak nastane vytoužený okamžik tenisových fanoušků: Rafa a FedEx na stejné straně kurtu. Něco podobného už se nemusí nikdy opakovat.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 3 : 3 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 3 : 3 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori