Hlavní obsah

Je konec! Daviscupový hrdina Štěpánek se v slzách rozloučil s kariérou

Strůjce nejslavnějších momentů českého tenisu poslední dekády Radek Štěpánek se rozloučil s kariérou. Po opakovaných operacích už nechce v profesionálním sportu riskovat své zdraví. Dvojnásobný daviscupový šampión a bronzový olympijský medailista oznámil své rozhodnutí na tiskové konferenci v Praze.

Radek ŠtěpánekVideo: ČTK

 
Článek

Před necelými dvěma týdny se rozešel se svým dlouholetým koučem Markem Všetíčkem a po pár dnech přišel s ještě zásadnějším rozhodnutím. „Od rozlučky s Markem se odehrálo v mé hlavě hodně věcí. Musel jsem si nalít čistého vína. Poslední rok od operace nebyl lehký čas. Došel jsem k rozhodnutí, že nadále nebudu pokračovat v kariéře," vysvětloval pohnutým hlasem Štěpánek.

Karvinský rodák vyhrál na okruhu ATP pět titulů ve dvouhře a osmnáct ve čtyřhře včetně triumfů na US Open a Australian Open. Na prize money vydělal celkem 11 343 464 dolarů, necelých 250 miliónů korun. Aktuálně patří do čtvrté stovky žebříčků singlu i deblu.

„Podíval jsem se na svůj život ze široka a zjistil jsem, že už nechci riskovat zdraví do další životní etapy. Říkal jsem, že až se jednou probudím a bud cítit, že je konec, tak to oznámím. A teď to přišlo. Věděl jsem, že tenisová část života jednou skončí, i když jsem doufal, že bude trvat co nejdéle. Tělo jsem tlačil na hranu už dlouhou dobu, bylo toho dost," uvědomil si 38letý sportovec.

Roli v jeho rozhodnutí hrál i názor vyhlášeného fyzioterapeuta docenta Pavla Koláře.

„Dal jsem mu doporučení a myslím si, že jeho rozhodnutí je moudré. I po operacích krční a bederní páteře může tenis hrát. Zápasová zátěž ale může být zdrojem recidivy. Muselo by se to řešit dalším operačním zákrokem, což by znamenalo zhoršení kvality života," uvedl renomovaný odborník.

Štěpánek ví, že nyní jej čeká nelehká role hledání naplnění života po kariéře, ale na nejbližší budoucnost už plán má.

„Na pár dní zmizím si odpočnout. Budu mít čas přemýšlet jak dál. Nemám kam pospíchat. Pospíchal jsem ze zápasu na hotel, z hotelu na letiště. Teď přijde doba klidu," uvědomil si a jen staží zadržoval slzy dojetí.

Reklama