Hlavní obsah

Proč to říkají? divila se Kvitová. Bylo to hodně bolestivé, vzpomíná na těžké období

Praha

Její příběh je tak silný, že i zahraniční média neustále láká se k němu vracet. V Praze vyzpovídal po mimořádně náročném roce českou tenistku Petru Kvitovou i britský deník Guardian. Dvojnásobná wimbledonská šampiónka mluvila především o tom, jak těžké bylo vyrovnat se s obtížnou životní situací.

Foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Petra Kvitová zažila mimořádně náročný rok

Článek

Útočník z loňského přepadení v Prostějově sice stále spravedlnosti uniká, ale oběť Petra Kvitová unikala následkům jeho činu jen velmi složitě. Nejprve musela zpracovat šok z nepříjemné události, následovala náročná operace pořezaných prstů levé ruky a nejistý boj o návrat na kurty.

„Slyšela jsem zvěsti, že už nikdy nebudu hrát tenis. Ale říkala jsem si: Já jim ukážu. Proč tohle říkají? divila jsem se. Bylo to pro mě hodně bolestivé. V tu dobu jsem ale možná ani nevěděla, jak zlé to zranění bylo. Nikdo mi to nezdůraznil a teď jsem za to zpětně vděčná," vzpomíná tenistka v rozhovoru s britským listem na začátek těžké cesty zpět do profesionálního sportu.

„Můj doktor (Radek Kebrle) mi řekl, že mnoho expertů tvrdilo, že už nikdy nebudu hrát. On mi to nechtěl říct a myslím, že to z jeho strany bylo dobré rozhodnutí vzhledem k mému mentálnímu rozpoložení," pochvaluje si přístup lékaře.

Týden po operaci se chirurga zeptala, zda si myslí, že bude moct ještě letos hrát Wimbledon. „Chvíli neodpovídal a pak řekl: Budeme na tom pracovat, bla bla bla... Pochopila jsem, že to nebude nic jednoduchého," vybavuje si tenistka z Fulneku.

Jako na horské dráze

Dodnes si vzpomíná na pocit strachu, když poprvé po dvanácti týdnech od náročné operace brala do ruky raketu. Naděje na rychlý návrat se najednou začaly bortit, když zjistila, že cit pro raketu zdaleka není takový, jaký očekávala.

Nakonec se ale návrat povedl až nečekaně brzy na French Open, kde postoupila do druhého kola. Následně na své oblíbené trávě vyhrála turnaj v Birminghamu a získala jubilejní 20. titul.

Ve zbytku sezóny se dokázala dostat také do čtvrtfinále US Open či semifinále v Pekingu. „Byl to pro mě opravdu těžký rok plný emocí. Jako na horské dráze. Začátek nebyl vůbec hezký, a proto jsem ráda, že už je za mnou. Teď jasně vidím, že stále umím hrát tenis, což je pro mě nejlepší výsledek, v jaký jsem mohla doufat," uvědomuje si aktuálně devětadvacátá hráčka světa.

Nyní už se chce dívat hlavně do budoucna. Chce dobře začít novou sezónu, kterou zahájí na turnaji v Brisbane. „Začala jsem žít se svojí novou rukou a tak to také beru. Je to moje ruka a jsem šťastná, že mám všechny prsty," dodává.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík