Hlavní obsah

Změny v Davisově poháru? Už je to jasnější. Začne se u jména

Londýn

Už to nejsou jen úvahy. Novoty mají konkrétnější obrysy! Tenisový Davisův pohár možná čekají od příštího ročníku zásadní změny. Pod novým názvem Světový pohár by se podle návrhu mezinárodní federace ITF měl hrát na jednom místě na konci listopadu a zúčastnilo by se ho 18 mužstev.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenisté Radek Štěpánek (druhý zprava) a Tomáš Berdych (uprostřed) a kapitán Jaroslav Navrátil (vpravo) oslavují vítězství nad Argentinou v semifinále Davis Cupu. Archivní ilustrační snímek.

Článek

Nová sedmidenní soutěž začne ve skupinách, osm týmů postoupí do čtvrtfinále. Každý zápas se bude skládat ze dvou dvouher a čtyřhry. "Je to pro tenis i pro ITF naprosto klíčová změna," prohlásil prezident ITF David Haggerty.

Zatím ale není jisté, zda se navržené změny stanou skutečností. Členové ITF o nich budou hlasovat na srpnovém zasedání v Orlandu a k jejich prosazení bude potřeba dvoutřetinová většina. V roce 2017 neprošel plán na zavedení finálového duelu Davisova poháru a ženského Fed Cupu na neutrální půdě.

Davisův pohár se hraje od roku 1900, slavnou "salátovou místu" třikrát získali čeští tenisté. Na návrhu změn se podílela i investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, která plánuje do soutěže vložit tři miliardy dolarů (62 miliard korun) během 25 let.

Reklama