Hlavní obsah

Kanoista Rak byl na slalomářském MS osmý, Foxová má šestý titul

Aktualizováno

Kanoista Tomáš Rak skončil osmý na mistrovství světa ve vodním slalomu. Titul na šampionátu v brazilském Riu de Janeiro získal Němec Franz Anton, který ještě na letošním mistrovství Evropy v Praze závodil i na deblkanoi s Janem Benzienem. Rak na něj ztratil bezmála devět sekund. Mezi kajakářkami se do historie zapsala Jessica Foxová, která společně s kategorií kanoistek získala šestý individuální titul. Něco takového nikdo jiný na MS dosud nedokázal.

Foto: Martin Hladík/Kanoe.cz, ČTK

Český kanoista Tomáš Rak skončil na MS osmý v kategorii C1.

Článek

Rak byl jediným českým zástupcem v dnešním finálovém programu. Jízdu bronzového medailisty z červnového ME ale poznamenal "šťouch" hned na třetí brance a také poměrně pomalý čas zaviněný mimo jiné podjetím protivodné třiadvacítky. "Snažil jsem se zkoncentrovat hlavně na sebe a tlačit to dopředu, co nejvíc to šlo. Bohužel hned na třetí brance jsem se lehce dotknul pádlem, takže jsem pak musel jet hranu. Tři čtvrtě trati se mi to i dařilo, ale pak jsem podjel poslední protivodu a tam jsem nechal dobré tři až čtyři vteřiny," komentoval svůj výkon Rak, který za sebou časem 105,97 sekundy nechal dva soupeře.

Medailisté se čistými jízdami dostali hluboko pod 100 sekund. Vítězný Anton se propletl brankami za 97,06 sekundy a získal druhý individuální světový titul. Ten první vybojoval v roce 2015 v Londýně na deblkanoi. S tou ještě získal v Praze evropské zlato v hlídkách, než tato kategorie na vrcholné úrovni zanikla.

Úřadujícího mistra Evropy Ryana Westleyho z Velké Británie za sebou nechal o 88 setin sekundy. Úspěch německé výpravy podtrhl bronzový Sideris Tasiadis, který na vítěze ztratil bezmála dvě sekundy.

Ve finále kajakářek české reprezentantky chyběly. Závod suverénně ovládla čtyřiadvacetiletá Foxová, která díky čisté jízdě zvítězila o více než dvě sekundy před Britkou Mallory Franklinovou. Dvojnásobná olympijská medailistka obhájila loňský titul a celkově získala šesté světové zlato. Dostala se do čela historických tabulek před čtveřici mužů včetně svého otce Richarda. Foxovou v Riu čeká ještě závod kanoistek, kde je velkou favoritkou na titul.

V nedělním finálovém programu bude mít Česko čtyřnásobné zastoupení. Ze semifinále postoupili všichni kajakáři a kanoistka Tereza Fišerová. Z kajakářů si nejlépe vedl aktuální vítěz Světového poháru Jiří Prskavec, který navzdory pár vypuštěným záběrům ve finiši skončil třetí. Hned za ním byl obhájce titulu Ondřej Tunka, pro kterého to bude první letošní finále na významnmém závodě. Na ME ani v SP do elitní deístky v této sezoně nepostoupil. Úřadující vicemistr světa Vít Přindiš se musel o finálovou účast několik minut strachovat, ale nakonec postoupil z osmého místa.

Ideální jízdu v semifinále nepředvedla ani obhájkyně stříbra Fišerová, která na nejrychlejší Bethan Forrowovou z Británie ztratila přes devět sekund a do boje o medaile proklouzla z deváté příčky. Naopak další Češky Gabriela Satková a Kateřina Havlíčková se do elitní desítky nepropracovaly, obsadily 13. a 14. místo.

MS ve vodním slalomu v Riu de Janeiro:
Muži - C1:
1. Anton (Něm.) 97,06 (0 trestných sekund)
2. Westley (Brit.) -0,88 (0)
3. Tasiadis (Něm.) -1,81 (0),
...8. Rak -8,91 (2),
v semifinále 14. Gebas, 26. Rohan (všichni ČR).
Ženy - K1:
1. Foxová (Austr.) 102,06 (0)
2. Franklinová (Brit.) -2,28 (0)
3. Funková (Něm.) -3,26 (2),
...v semifinále 12. Kudějová, 13. Vojtová, 16. Valíková (všechny ČR).

Reklama