Hlavní obsah

Jachtařka Šmídová oslaví Vánoce v Dominikánské republice

MIAMI/PRAHA

V exotické Dominikánské republice si se svým americkým přítelem Markem Mendelblattem vychutná vánoční svátky česká jachtařka Lenka Šmídová. Obvyklé štědrovečerní zvyky si nejspíš vynahradí romantikou při svíčkách a sklenkou dobrého vína v jedné z tamních restaurací v blízkosti prosluněné pláže.

Foto: http://atlantikftsportteam.cz/

Lenka Šmídová

Článek

"Stromeček ani žádné další klasické české vánoční tradice u mě letos bohužel neproběhnou," napsala ČTK Šmídová z amerického Miami, kde od konce listopadu trénuje na další sezonu.

Na Štědrý den nasedne jachtařka do letadla a vypraví se za svým přítelem do Karibiku. Tradiční Vánoce s koledami, pohádkami, dárky a horkým punčem tak vymění za teplou mořskou hladinu s palmami v pozadí.

"Obvyklé svátky s rodinou mě sice lákají, ale relativně složitá, nákladná a únavná cesta zpět do Evropy mě od toho letos odradila. V kontaktu s nejbližšími však naprosto bezpečně budu, přece jenom jim musím nějak vynahradit svoji nepřítomnost," uvedla Šmídová.

Vůbec ji prý nemrzí, že přijde o kapra s bramborovým salátem. "Klidně bych si dala říct, kdyby mi někdo nabízel místo smaženého kapra třeba pečeného krocana," prohlásila česká jachtařka.

Kapří speciality přítele neoslovily

Loni její přítel zavítal o Vánocích do Čech a ochutnal všechny tuzemské speciality. "Slušně řečeno neocenil polévku z kapřích vnitřností ani samotného kapra, na všem ostatním si však velmi pochutnal," řekla Šmídová.

Pohledná blondýnka dokonce zkoušela přítele naučit některou z koled, ale prý příliš nepochodila. "Moc se podivoval, když jsem mu zazpívala 'Rolničky', českou verzi písně 'Jingle Bells'," uvedla česká jachtařská jednička. "Mark křesťanské tradice sám nedodržuje, takže nestrojí ani stromeček," doplnila.

Vánoční svátky pro ní v dětství hodně znamenaly, a tak má na svá mladá léta v Neratovicích uchováno stále hodně vzpomínek. "Pamatuji si několikahodinové fronty před zadními okénky naší samoobsluhy na nedostatkové banány, mandle nebo lískové oříšky. Mám pocit, že spousta lidí na to už zapomněla, v těch frontách byla totiž velká zima," lovila v paměti Šmídová.

Z kopy dárků, které za svůj život obdržela, se jí překvapivě vybaví akumulátorová vrtačka. "Tu jsem dostala před pár lety od přítele. Dávám totiž přednost praktičtějším věcem, ale všechny dárky z lásky jsou milé," uvedla rodačka z Havlíčkova Brodu.

Dárky nesháněla

Šmídová se letos vánočnímu shonu úspěšně vyhnula, mezi tréninky neměla na nákupy příliš času. "Můj denní pohyb je zúžen na cestu mezi bytem, jachtařským centrem, posilovnou, obchodem s potravinami a několika restauracemi v okolí," vysvětluje jachtařka.

Když už se před dvěma týdny vypravila do obchodního centra v Miami, překvapilo ji velké množství předvánočních slev a výprodejů. "U nás v České republice je jich daleko méně. Ceny před Vánocemi naopak spíš stoupají a výprodeje jsou až po nich."

Obvyklé problémy co komu koupit však Šmídovou vůbec netrápí, protože letos přenechala nadělování Ježíškovi. "Dárky nesháním, nechávám to vše na něm," dodala tajemně.

Reklama