Hlavní obsah

Jachtařka Šmídová mění partnerku, zkusí závodit s českou nadějí

Stříbrná olympijská medailistka v jachtingu Lenka Šmídová na začátku předolympijské sezóny změnily partnerku ve dvouposádkové lodi 470. Místo Američanky Elizabeth Kratzigové, s níž začala spolupracovat po svém úspěchu v Aténách a následném přestupu z kategorie Evropa, bude startovat s nadějnou českou závodnicí Veronikou Fenclovou.

Foto: http://atlantikftsportteam.cz/

LENKA ŠMÍDOVÁ (30), stříbrná medailistka z olympiády v Aténách, by se uživila i jako modelka.

Článek

Poprvé se společně představí v tomto týdnu na Světovém poháru v Miami. ČTK o tom v pondělí informoval mluvčí Českého svazu jachtingu Václav Žmolík.

Šmídová se původně spojila s kosatnicí Kratzigovou s cílem probojovat se na olympijské hry v Pekingu. Američanka získala trvalý pobyt v České republice a spoléhala, že díky výjimce obdrží české občanství dříve než za požadovaných pět let. Zatím ho však stále nemá.

"Je bohužel zřejmé, že Elizabeth nebude mít české občanství včas, tedy již na letošní mistrovství světa třídy 470 v Portugalsku, které je zároveň olympijskou kvalifikací. S ohledem na to jsme se rozhodly přestat jezdit ve společné posádce a budeme se dál připravovat individuálně, byť s maximální vzájemnou podporou," uvedla Šmídová v tiskové zprávě. Nevyloučila, že by se mohly ke spolupráci vrátit a pokračovat v přípravě na olympiádu, pokud by se povedlo české občanství pro Kratzigovou vyřídit. "Třeba budeme společně s Lenkou bojovat o zlato na olympijských hrách v roce 2012," nastínila vzdálenější cíl Kratzigová.

Momentálně už Šmídová trénuje s Fenclovou, která dosud závodila především na jednoposádkových lodích Evropa a Laser Radial, v níž loni skončila čtvrtá na Světovém poháru v Melbourne a vyhrála mistrovství republiky. "Po regatě v Miami se nejspíše rozhodneme, jestli budeme společně pokračovat na lodi třídy 470 nebo individuálně na Laser Radialu," řekla Šmídová.

Reklama