Hlavní obsah

Nejúčinnější pohrůžka táty Synka? Budeš bez kola!

Praha

Když si zkoušel jízdu po zadním kole, na sociálně sítě umístil fotku s popiskem „Nový Sagan“. Právě cyklistika je nejoblíbenějším sportovním doplňkem pětinásobného mistra světa na skifu Ondřeje Synka. „Sagan je fenomén, já ujel na zadním jen kousek, on zvládne celou cílovou rovinku,“ culil se veslař.

Foto: Ivana Roháčková

Spokojený Ondřej Synek na loňském světovém šampionátu v Plovdivu.

Článek

I letos vyrazí 11. května v Mladé Boleslavi na jeden ze závodů seriálu Kola pro život. „Akorát už jezdím v kategorii seniorů,“ pousmál se šestatřicetiletý Synek, který kolo zařazuje i do přípravy. „Buď jdu šlapat po tréninku, nebo ho zařadím místo odpolední fáze,“ hlásí.

Na kole vyráží i s rodinou do lesů kolem Staré Boleslavi. „Děti to baví. Když jim potřebuju něco zakázat, tablet nefunguje, ale kolo je zasáhne nejvíc,“ těší Synka.

„Telefony nemají, počítač jim moc nepouštíme, tak nevyrůstají v tom virtuálním světě. Ale varianta, že budou týden bez kola, je nepředstavitelná,“ říká otec osmileté dcery Alice a šestiletého syna Matyáše.

Víc než jeden závod na kole ale letos nestihne. „Sezona je nabitá, pojede se kvalifikace na olympiádu,“ připomíná majitel dvou stříbrných a jedné bronzové medaile z olympijských her. „Z mistrovství světa v Linci se kvalifikuje prvních devět, což může vypadat jako pohoda, ale stačí jedno zaváhání a nemusíte do Tokia jet,“ upozorňuje.

Začíná v Norsku

Sezonu zahájí už o tomto víkendu netradičně v norském Drammenu. „Slibují, že bude patnáct stupňů a sluníčko, i když dodávali, že taky může být na nule a sněžit,“ usmívá se.

„Jede se dvoukilometrová kvalifikace asi pro 150 závodníků a prvních šestnáct pak proti sobě pavoukem jeden na jednoho,“ těší se na souboje třeba s domácím mistrem světa Kjetilem Borchem či elitním Němcem Oliverem Zeidlerem.

První díl Světového poháru v Plovdivu Synek vynechá, poté má v plánu mistrovství Evropy v Lucernu, zbylé dva závody SP, prestižní regatu v britském Henley a koncem srpna světový šampionát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články