Hlavní obsah

Šílené počasí. Kvůli orkánu dokonce na MS hrozila evakuace, čeští závodníci ale zabojovali

Kwangdžu/Praha

Dálkoví plavci mají pro toto mistrovství světa splněno! Během závěrečného závodu na 25 kilometrů, tedy na nejdelší možné trati, se však museli vyrovnávat s nepřízní počasí. A nešlo o žádný slabý deštík nebo vánek, ale o pořádně silný vichr. Kvůli blížícímu se orkánu dokonce hrozila evakuace. Nakonec ale vše dobře dopadlo a závod nemusel být ukončen předčasně. A mezi těmi, kteří jej zdárně dokončili, byli i oba čeští reprezentanti, přičemž Matěj Kozubek se dokonce několik minut pohyboval i v jeho samotném čele.

Foto: Ivo Stejskal, Český svaz plaveckých sportů

Plavec Matěj Kozubek (v popředí) během MS v Koreji.

Článek

Vypadalo to, že z celého dne ještě bude pořádné drama. „V průběhu závodu začaly chodit výhrůžné korejské SMS, že počasí je strašné a mohla by hrozit dokonce i evakuace obyvatel, že se blíží orkán a mohlo by jít o život,“ objasňoval komplikovanou situaci v tiskové zprávě trenér reprezentace Jan Srb.

Navzdory tomu ale čeští reprezentanti Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová bojovali. Kozubek, který se blýskl čtvrtým místem na pětikilometrové trati, předvedl další parádní výkon a chvíli dokonce vedl. Nakonec skončil v čase 4:54:27.5 jedenáctý se ztrátou 3 minuty a 21,3 vteřin na vítězného Francouze Axela Reymonda, který obhájil titul mistra světa.

Foto: Ivo Stejskal, Český svaz plaveckých sportů

Plavkyně Lenka Štěrbová během MS v Koreji.

„Taktika byla jako vždy, držet se co nejdéle v balíku a zaútočit. Matěj tradičně nemá rád úplně volné tempo, tak klidně tahá,“ řekl Srb a dodal, že právě špatné počasí umožnilo Kozubkovi proniknout až na průběžnou první pozici. „Někteří volili taktiku být na mezičasech na čele, kdyby byl závod předčasně ukončen. I proto Matěj tři kola vedl a pro nás to byl nádherný pohled,“ rozplýval se.

Mezi ženami skončila jediná reprezentantka Lenka Štěrbová na 15. místě v čase 5:45:19.3 s více než půlhodinovou ztrátou na vítězku. Mistrovský titul získala po dvou letech opět Brazilka Ana Marcela Cunhaová.

Reklama