Hlavní obsah

Na mluvení není síla. Česká esa v boji o olympiádu žene rodinná souhra, posílají si i energii

Michal Osoba (Szeged)Sport.cz

I když spolu startují při mistrovství světa na kilometrové trati poprvé, sehranější dvojici byste mezi deblkanoisty v Szegedu těžko hledali. Však spolu bratři Martin a Petr Fuksovi vyrůstají odmalička, a tak dokážou odhadnout reakce toho druhého.

Foto: Český svaz kanoistiky

Petr (vpředu) a Martin Fuksové při rozjížďce na kilometru při mistrovství světa v Szegedu.

Článek

U početnějších posádek je běžné, že si v průběhu závodu podle předem domluvených pokynů řeknou, kdy zrychlit. Na lodi poháněné sourozeneckým tandemem je spíš ticho.

„Vždycky se domluvíme před startem, jak bychom chtěli jet. V jízdě už se snažíme moc nemluvit, ona na to ani není síla, takže spíš tak nějak vycítím, jestli bychom měli zrychlit, nebo ne,“ pousměje se 21letý Petr.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

one week. 🇭🇺 #fuksičteam

Příspěvek sdílený Martin Fuksa (@mfuksa),Srp 14, 2019 v 11:31 PDT

Jeho o pět let starší bratr Martin, který v lodi klečí vzadu, by ze své pozice zkušenějšího kanoisty mohl Petra korigovat. Ale zatím k tomu nemá důvod.

„Máme spoustu společných tréninků, díky nimž víme, jak jet. Kdyby se mi to třeba zdálo extra pomalé, můžu něco říct a udat nějaké tempo. Ale třeba tady v rozjížďce nebyl důvod,“ uznal v Szegedu dvojnásobný mistr světa na singlkanoi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

We are ready!! 😤 #szeged2019 #FuksičTeam 💥 @ann_.se

Příspěvek sdílený Petr Fuksa (@pfuksa),Srp 19, 2019 v 10:19 PDT

V rozjížďce si zástupci rodinného týmu Fuksových, které na pozici trenérů doplňují jejich otec Petr a děda Josef, dojeli pro třetí hladce postupové místo do semifinále. To bude v pátek po půl šesté pro jejich společnou ambici na postup do Tokia klíčové, z finálové devítky už pak má osm nejlepších místenku na olympiádě jistou.

„Tam už pojedeme nejvíc, co umíme,“ má jasno Martin Fuksa, jenž už dopoledne začne svoji cestu za vysněnou medailí i na singlu. „Já se zatím půjdu projet, abych nezatuhnul, a budu Máťovi posílat duševní energii,“ s úsměvem plánuje Petr.

Reklama