Hlavní obsah

Prskavec táhne český útok na hattrick. V Praze jde i o světové tituly

Praha

Už jednatřicet let poměřují nejlepší vodní slalomáři síly ve Světovém poháru, až do roku 2017 však neměl mezi kajakáři seriál českého vítěze. Až předloni slavil triumf Vít Přindiš a vloni Jiří Prskavec, který má nakročeno k obhajobě a dovršení českého vítězného hattricku. Byl by o to sladší, že finálový závod hostí od pátku do neděle Troja.

Foto: Martin Hladík, kanoe.cz

Kajakář Jiří Prskavec v kvalifikaci v německém Markkleebergu.

Článek

I když se v Praze na Vltavě pojede Světový pohár pošestnácté, poprvé jako finále, které má ve vodním slalomu dvojnásobnou váhu, co se týče udělovaných bodů. A tak i když má Prskavec po čtyřech závodech v čele pořadí náskok 21 bodů na Slovince Petera Kauzera a 47 na Přindiše, nemůže si dovolit větší zaváhání. Jistotu mu dá umístění na stupních vítězů.

„Nic nemám jisté, ale když se mi povede postoupit do finále, vítězství bude blízko. S Peterem i Vítkem musím počítat, v Troji umějí, vždyť tu loni na mistrovství Evropy byli první a druhý,“ připomíná Prskavec, který před rokem dvojici na stupních vítězů doplňoval.

Bývalý mistr světa a bronzový medailista z olympijského Ria sice žádný díl SP letos nevyhrál, ale ve třech závodech byl na stupních. „Když jsem jezdil ještě šampionáty do 23 let, nebylo reálné objet k tomu všechny Světové poháry. Poprvé jsem do nich naplno naskočil až vloni a hned se mi povedlo uspět a daří se mi i letos,“ pochvaluje si.

Přindišovi se v neděli povedlo vyhrát čtvrtý závod SP v německém Markkleebergu. Pokud ale Prskavec postoupí do finále, nemá už ani teoretickou možnost ho porazit. „Na Jířu to stačit nebude, jezdí teď fantasticky, budu spokojený, když se po nepovedeném první závodě udržím v elitní trojce,“ říká letošní mistr Evropy.

„Vsadil bych se, že pohár zůstane v Česku, Jířa to nepustí,“ vyprávěl Přindiš, když se díval na novou trofej určenou pro celkového vítěze. „Je pravda, že ty minulé vypadaly spíš jak urny,“ říkal pobaveně.

Ve hře budou v Praze i světové tituly, v disciplíně označované jako extrémní slalom nebo kajakkros. „Byli jsme trochu překvapeni, když nás organizací dodatečně pověřili, ale Mezinárodní kanoistická federace chce, aby tato disciplína byla v programu olympiády v Paříži,“ říká dlouholetý šéf organizátorů závodů v Troji Jiří Rohan.

Ve středeční kvalifikaci na nedělní finále skončil Přindiš druhý a Amálie Hilgertová třetí. „Pro mě je to spíš odreagování. Samozřejmě kdyby se tu povedlo vyhrát mistrovství světa, má to větší váhu, ale spíš proto, že se pojede doma,“ říká úřadující mistryně Evropy ve slalomu.

Reklama

Související témata: