Hlavní obsah

Životní formu vynesl risk v přípravě. Ale detaily neprozradím, směje se mistr světa

Radek MalinaSport.czPrávo

Senzační jízda ve finále mistrovství světa vodních slalomářů, kteá přinesla kajakáři Jiřímu Prskavci podruhé v kariéře zlatý triumf, byla výsledkem rošády v přípravě. Šestadvacetiletý reprezentant po návratu domů, když si dostatečně vychutnal oslavy a gratulace připustil, že ve snaze o úspěch vkročil trošku do neznáma a udělal zásadní změny v tréninkovém procesu. "Neměl jsem tušení, jak tělo zareaguje. Ale výsledek byl nad očekávání," lebedil si už dvojnásobný světový šampion a majitel bronzové olympijské medaile.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dvojnásobný mistr světa ve vodním slalomu kajakář Jiří Prskavec v Praze po návratu ze světového šampionátu ve Španělsku.

Článek

Sezonu začal osmým místem při mistrovství Evropy, ale jak týdny přibývaly, forma Jiřího Prskavce gradovala. S výjimkou světového poháru v Bratislavě byl pokaždé na stupních vítězů, seriál celkově ovládl a během minulého víkendu pak přidal zlatou tečku v podobě triumfu na mistrovství světa.

„Při evropském šampionátu jsem byl krátce po narození synka myšlenkami jinde," vracel se na začátek sezony Prskavec. „Sezona měla hodně podobný průběh jako v roce 2015, kdy jsem také na Evropě nezářil. Ale pak jsem slavil titul mistra světa," připomínal Prskavec první vítězství na setkání nejlepších kajakářů planety.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dvojnásobný mistr světa ve vodním slalomu kajakář Jiří Prskavec (vlevo) po návratu ze světového šampionátu ve Španělsku, kde získal zlatou a stříbrnou medaili. Vpravo je Prskavcův otec a trenér Jiří, uprostřed přítelkyně Tereza se synem Jiřím.

„Tehdy jsem však nebyl před šampionátem v roli favorita. Jen jsem chtěl ukázat co umím, protože jsem cítil, že na stupně mám. Letos bylo ale jednoznačným úkolem prvenství. Tlak byl obrovský. A já to zvládl, tudíž triumf představuje jeden z největších úspěchů, jichž jsem v kariéře dosáhl," přemítal Prskavec.

V honbě za titulem upravil i podobu finální přípravy. „Změnil jsem ji hodně, přestože šlo o risk. A hodně velký. Po konzultacích s doktorem Dostálem jsme upravili poslední část přípravy. Nevěděl jsem, jak tělo zareaguje a jestli třeba efekt nebude negativní. Ale posun byl obrovský," vyprávěl Prskavec, detaily však za žádnou cenu prozradit nechtěl. „Šlo o úpravy mimo vodu. Hodně jsme si hráli s intenzitou tréninku a počtem tréninkových jednotek. Víc neprozradím," chránil sil s úsměvem tajemství úspěchu Prskavec.

Během minulých měsíců vyhrál SP, zvládl uzavřít bakalářské studium a stal se podruhé v kariéře mistrem světa. Navíc se stal otcem a za pár týdnů jej čeká svatba s dlouholetou partnerkou. „Byl to rok změn, na který budu dlouho vzpomínat. Ještě tedy chybí ta závěrečná tečka. Snad mě Terka při obřadu neodmítne," culil se Prskavec.

Foto: Hladík/Kanoe.cz Martin, ČTK

Český kajakář Jiří Prskavec se stal podruhé v kariéře mistrem světa.

Po měsíčním odpočinku jej čeká start přípravy, na jejímž konci by v ideálním případě měla být účast na olympijských hrách v Tokiu. „Vítek Přindiš předváděl během letošního roku skvělé výkony. Neberu to tak, že budu mít cestu do Japonska snadnou. Je strašná škoda, že nemáme dvě účastnická místa a jeden z nás bude na hrách chybět," říkal Prskavec, jenž se v prosinci vydá na tříměsíční tréninkový kemp do Austrálie i s rodinou, aby měl dokonalé zázemí.

„Jedinou změnou bude, že místo klasického lyžování zařadíme do tréninku cyklistiku. Kvůli kondičnímu základu. Jinak zůstane vše při starém," nastínil plány trenér a otec světového šampiona Jiří Prskavec starší.

Reklama