Hlavní obsah

Znakařka Kubová byla na úvod nové plavecké soutěže druhá

Indianapolis

Znakařka Simona Kubová skončila v úvodním dnu nové plavecké soutěže International Swimming League (ISL) v Indianapolisu druhá na padesátce. V týmu DC Trident, jemuž zatím patří třetí místo, startovala také další česká reprezentantka Anika Apostalonová.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Znakařka Simona Kubová na archivním snímku

Článek

Kubová na padesátce dohmátla v čase 26,92 a prohrála jen s Američankou Olivií Smoligaovou, která byla o 51 setin rychlejší. Na znakařské dvoustovce skončila Kubová sedmá. Americká rodačka Apostalonová obsadila v nejkratším závodě kraulařek šesté místo a jako finišmanka štafety na 4x100 metrů volný způsob doplavala třetí.

Jejich tým DC Trident je zatím se 165 body třetí. Na vedoucí Energy Standard ztrácí 85 bodů, druzí jsou Cali Condors a poslední Aqua Centurions. Za DC Trident závodí také americká hvězda Katie Ledecká, která ale v sobotu nevyhrála - na dlouhé polohovce i na 200 m volný způsob byla druhá a se štafetou až sedmá.

První den nové soutěže sledovalo u krátkého bazénu v Indianapolisu 1200 diváků. I během závodů hrála hudba, která utichla vždy jen před startem. V každé disciplíně plavou za tým dva závodníci nebo dvě štafety.

ISL má atraktivním týmovým formátem a účastí elitních plavců přitáhnout k plavání další fanoušky. Startuje v ní osm týmů - čtyři evropské a čtyři americké. Každého z šesti základních kol se zúčastní čtyři týmy, liga pak vyvrcholí finálovým mítinkem za účasti dvou nejlepších evropských a amerických klubů 20. a 21. prosince v Las Vegas.

Sedmnáctiletý Luňák byl na SP třetí

Sedmnáctiletého Sebastiána Luňáka dělily pouhé čtyři setiny sekundy od triumfu na Světovém poháru v Budapešti. Ve vyrovnaném finále závodu na 200 metrů motýlek dohmátl český junior třetí, za vítězným Maďarem Bencem Biczóem skončil na druhém místě ruský plavec Daniil Pachomov.

Luňák se v rozplavbách jako jediný dostal pod dvouminutovou hranici, ve finále pak zaplaval čas 1:58,71. Za stříbrem zaostal o dvě setiny. Až za ním skončil například domácí reprezentant Dávid Verrasztó, trojnásobný mistr Evropy na dlouhé polohovce.

Dvě medaile v Budapešti získal kraulař Jan Micka. Na patnáctistovce byl druhý, v závodu na 400 metrů obsadil třetí místo.

Reklama

Související témata: