Hlavní obsah

Seemanová překvapila rekordem na motýlkářské trati sama sebe

Plzeň
Aktualizováno

Barbora Seemanová zaplavala na závodech Českého poháru v krátkém bazénu v Plzni národní rekord na své doplňkové trati 200 metrů motýlek. Časem 2:09,46 minuty překonala téměř pět let starý výkon Barbory Závadové ze stejného bazénu o 33 setin. České rekordy zlepšili také Tomáš Franta na trati 200 metrů znak a Jan Šefl, který vyhrál polohový závod na 100 metrů.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Barbora Seemanová na archivním snímku na MS v Kwangdžu.

Článek

Seemanovou, jejíž doménou je kraul, rekordní čas překvapil. "Vůbec jsem si nemyslela, že bych mohla plavat pod 2:10. Jsem moc ráda, že jsem takhle udělala trenérce zase radost," uvedla na facebooku nejlepší česká plavkyně loňského roku, která o uplynulém víkendu slavila dvě vítězství na Světovém poháru v Berlíně.

Její trenérka Petra Škábová věřila, že devatenáctiletá plavkyně v Plzni rekord překoná. "S tímhle cílem jsem sem Báru na ten závod hlásila. Jsem moc ráda, že se jí to povedlo. Je to hlavně známka síly a vytrvalosti, což je důležité pro její hlavní disciplíny," řekl Škábová. Seemanová navíc skončila třetí v polohovém závodu na 100 metrů. V sobotu poplave 200 m volným způsobem a v neděli 400 m volným způsobem.

Franta zvítězil na znakařské dvoustovce suverénně o téměř čtyři sekundy a výkonem 1:52,17 překonal o 34 setin vlastní český rekord, který v Plzni zaplaval před rokem. Šefl zvládl polohovou stovku za 53,26, o 12 setin rychleji než před pěti lety na mistrovství světa v Dauhá.

Franta a Šefl navíc splnili limit pro účast na prosincovém mistrovství Evropy v Glasgow, stejně jako Sebastian Luňák (200 m motýlek), Kristýna Horská a Simona Kubová (obě 100 m polohový závod), která měla podobně jako Seemanová účast jistou už dříve.

Reklama

Související témata: