Hlavní obsah

Mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec je Kanoistou roku 2019

Praha
Aktualizováno

Mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec je Kanoistou roku 2019. V anketě Českého svazu kanoistů, která hodnotí závodníky napříč disciplínami, navázal na triumf z roku 2015. Nechal za sebou vicemistra světa v rychlostní kanoistice Josefa Dostála a kolegu ze silného kajakářského týmu vodních slalomářů Víta Přindiše. Na trůnu vystřídal kanoistu Martina Fuksu, který tentokrát skončil šestý.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Prskavec, vítěz ankety Kanoista roku 2019.

Článek

Bronzový olympijský medailista z Ria Prskavec má za sebou velmi vydařenou sezonu. Vedle světového titulu vyhrál také celkové hodnocení Světového poháru. Seriál završil výhrou v domácím závodě v Praze. Rok 2019 pro něj bude nezapomenutelný také díky velkým životním okamžikům. Těsně před mistrovstvím Evropy se mu narodil syn Jiří a po sezoně si vzal přítelkyni Terezu Cviklovou. "Myslím, že nejvíc mě změnil ten malej. To byl nejsilnější zážitek, který jsem měl," řekl při přebírání trofeje.

Jen evropský šampionát novopečenému otci Prskavcovi nevyšel, skončil osmý. Mistrem starého kontinentu se ve francouzském Pau stal jiný český kajakář Přindiš, kterému i tento úspěch pomohl ke třetímu místu ve svazové anketě.

Foto: Martin Hladík, kanoe.cz

Jiří Prskavec při kvalifikaci na Světovém poháru v Londýně.

Mezi vodní slalomáře se vklínil kajakář Dostál, stříbrný medailista z MS na olympijském kilometru. Na velkých akcích sbírá na olympijském kilometru medaile od MS v Moskvě 2014, ale právě jen před pěti lety získal zlato. "Pro mě je těžké být pořád ten poraženej. Rád bych to završil v lepším odlesku, aby to nebyla jen ta stříbrná a bronzová," řekl směrem k olympijských hrám 2020 v Tokiu.

Dostál byl navíc společně s Radkem Šloufem vyhlášen nejlepší posádkou roku. Pomohlo jim k tomu čtvrté místo na MS v závodě na 1000 metrů, kterým se kvalifikovali na OH v Tokiu.

V juniorské kategorii anketu ovládla kanoistka Gabriela Satková, juniorská mistryně světa i Evropy ve vodním slalomu.

Kanoista roku 2019, anketa Českého svazu kanoistů:
Jednotlivci:
1. Prskavec (vodní slalom/K1)
2. Dostál (rychlostní kanoistika/K1)
3. Přindiš (vodní slalom/K1).
Posádky:
1. Dostál, Šlouf (rychlostní kanoistika/K2)
2. Prskavec, Přindiš, Hradilek (vodní slalom/K1)
3. Kudějová, Vojtová, A. Hilgertová (vodní slalom/K1).
Junioři:
1. G. Satková (vodní slalom/C1)
2. A. Galušková (vodní slalom/K1)
3. Sobíšek (rychlostní kanoistika/K1).
Osobnost maratonu:
Březina.
Osobnost sjezdu:
M. Satková.

Reklama

Související témata: