Hlavní obsah

Nejlepší sportovec planety? Ve hře je i jeden Čech!

Lionel Messi, Rafael Nadal, Tiger Woods, nebo třeba Jiří Prskavec? Do vznešené sportovní společnosti se dostal český kajakář, když se objevil v nominaci na nejlepšího sportovce světa za letošní rok podle Mezinárodní asociace sportovních novinářů (AIPS).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Prskavec už letos v jedné anketě uspěl, když se stal Kanoistou roku 2019.

Článek

Prskavec zažil výjimečný rok, který už těžko trumfne. Na divoké vodě obhájil celkové vítězství ve Světovém poháru a pak se ve španělském Seu d´Urgell stal podruhé v kariéře mistrem světa. Ještě větší radost zažíval v osobním životě, když se stal v květnu otcem syna Jiřího a v říjnu měl svatbu s partnerkou Terezou.

„Slalomová sezona to nebyla k zahození, ale v poměru k osobnímu životu se to nedá srovnat,“ měl jasno šestadvacetiletý Prskavec, když se stal nejlepším českým kanoistou roku.

Jeho úspěchy docenili i v zahraničí, o čemž svědčí zařazení mezi 33 adeptů na cenu pro nejlepšího sportovce světa mezi muži. Žádný další Čech se v hlasování neobjevil, ani v kategorii žen či týmů.

Prskavec už jednou mezi kandidáty byl – v roce 2015 poté, co získal v Londýně svůj premiérový světový titul. V současnosti je bronzový medailista z Ria v Tokiu, kde testuje olympijskou trať pro příští rok.

A příliš nadšený z ní podobně jako další slalomáři není. „Miluju jídlo a užívám si město, ale trať opravdu není moc dobrá. Nemyslím, že by dosahovala olympijského standardu, snad se ještě změní,“ napsal Prskavec na instagram.

Uzávěrka hlasování v anketě novinářů z celého světa je 28. prosince. Vloni vyhráli chorvatský fotbalista Luka Modrič a americká gymnastka Simone Bilesová, hned za ní se umístila Ester Ledecká.

Reklama

Související témata: