Hlavní obsah

Před 19 roky se psala historie. Připomeňte si první světový rekord tehdy 15letého Phelpse

Washington/Praha

Psal se rok 2001 a na americké národní kvalifikaci před mistrovstvím světa v plavání se udála absolutní senzace. Tehdy patnáctiletý mladíček Michael Phelps zaplaval 200 metrů motýlkem v novém světovém rekordu. Ve videu níže se můžete podívat na archivní záběry ze závodu, který předznamenal zrod fenomenální legendy plavání a celé olympijské historie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Patnáctiletý mladík Michael Phelps se před 19 lety stal nejmladším světovým rekordmanem v plavání.Video: sntv

 
Článek

Phlepsovi bylo 30. března 2001 pouhých 15 let a devět měsíců. Urostlý mladíček tehdy v americké kvalifikaci na japonské mistrovství světa v plavání pokořil trať 200 metrů motýlkem v čase 1:54,58. Stal se tak nejmladším světovým rekordmanem v dějinách tohoto sportu.

Parádní kvalifikační počin tehdy nepředznamenal pouze zlatou medaili z mistrovství v japonské Fukuoce. Phelpsova profesionální dráha měla být vydlážděna nespočtem triumfů. A tak se také stalo.

Rodák z Baltimoru kariéru ukončil v roce 2016. Na světových šampionátech získal neuvěřitelných 33 medailí z toho 26 zlatých.

Phelps se zúčastnil celkem čtyř olympijských her. Domů si odvezl nepřekonatelných 28 cenných kovů, z nichž 23 má nejvyšší hodnotu. Američan se tak stal absolutním rekordmanem v počtu získaných medailí pod pěti kruhy. Výjimečnost jeho počinu podtrhuje i fakt, že bývalá sovětská gymnastka Larisa Latyninová, v pořadí druhá v tabulce, jich má na kontě o deset méně.

Reklama