Hlavní obsah

Trenér českých plavců by uvítal odložené MS až na jaře 2022

Praha

Trenér českých bazénových plavců Vlastimír Perna by uvítal odložení mistrovství světa z léta 2021 na jaro 2022. Vzhledem k plánování přípravy to považuje za lepší termín pro šampionát v japonské Fukuoce než podzim olympijského roku 2021, který je podle agentury AP druhou možností. Mistrovství světa v plaveckých sportech se mělo uskutečnit od 16. července do 1. srpna 2021, ale musí ustoupit odloženým olympijským hrám v Tokiu.

Foto: ČSPS/Martin Vaňo

Plavec Jan Šefl při polohovém závodu na 100 metrů na ME v Glasgow. Ilustrační foto.

Článek

Pro plavce by bylo těžké se připravit na dva vrcholy za sebou, pokud by se MS uskutečnilo na přelomu září a října 2021. "Pokud plavecká část olympiády skončí 1. srpna 2021, tak by zbývalo jen osm týdnů do mistrovství světa. Vzhledem k tomu, že po olympiádě ze všech spadne obrovský psychický stres, ale i fyzické vypětí, je logické, že si budou chtít odpočinout. Nedovedu si představit, že by měli pokračovat ihned po návratu z Tokia další přípravou," uvedl Perna v tiskové zprávě.

Komplikace by navíc působila i druhá daleká cesta do Japonska v krátké době a nešťastná délka přestávky z pohledu udržení výkonnosti. "Osm týdnů je hrozně dlouhá doba na udržení sportovní formy a příliš krátká na zařazení smysluplného tréninkového cyklu," řekl Perna. Vzhledem k nutnosti aklimatizačního týdne po návratu z olympiády a další aklimatizace před MS by z toho navíc bylo reálně jen šest týdnů. Plavci, kteří by se kvalifikovali jen na MS, by se zase museli připravovat celé léto.

Perna by se proto klonil k termínu v květnu až červnu 2022. Mezinárodní plavecká federace (FINA) by měla rozhodnout do dvou týdnů. "Sám jsem zvědav, jak se představitelé FINA a organizátoři dohodnou. Pochopitelně společně s hlavními mediálními partnery a sponzory, kteří asi budou mít důležité slovo," doplnil.

Pro televize může být jarní termín problematický. V této době vrcholí zámořské profesionální ligy i evropské fotbalové poháry. Perna je přesvědčený, že se čeští reprezentanti případně vyrovnají i s méně výhodnou variantou. "Jsou dost silní na zvládnutí současné nepříjemné situace bez plaveckého tréninku. Proč by neměli být silní také ke zvládnutí podzimní přípravy na mistrovství světa? Věřím jim," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články