Hlavní obsah

Pandemie prodloužila kariéru i plavecké hvězdě Csehovi

Budapešť

Maďarský plavec László Cseh si kvůli odložení tokijských her protáhne o rok kariéru, aby se pokusil zkompletovat olympijskou medailovou sbírku. Čtyřiatřicetiletý rodák z Budapešti stál na stupních vítězů při čtyřech předchozích olympiádách, ale mezi šesti cennými kovy mu chybí zlato. Byl čtyřikrát druhý a dvakrát třetí, k tomu má ve sbírce 17 medailových umístění na mistrovství světa včetně dvou titulů a 33 zlatých medailí z mistrovství Evropy.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Maďarský plavec László Cseh si kvůli odložení tokijských her protáhne o rok kariéru, aby se pokusil zkompletovat olympijskou medailovou sbírku.

Článek
Fotogalerie

"Myslel jsem, že olympijský rok 2020 bude mým posledním, ale člověk míní... a pandemie se ukázala silnější," řekl Cseh agentuře Reuters. "Zkusím ten extra rok zvládnout. Myslím, že to dokážu. Jen se nejprve zbavme toho viru," uvedl.

Cseh už v Aténách 2004 získal olympijský bronz na dlouhé polohovce a životní formu měl na následujících hrách v Pekingu. Tehdy ale dominoval Američan Michael Phelps a Csehovi v obou polohových závodech a na motýlkářské dvoustovce stačily evropské rekordy "jen" ke stříbrům. Fenomenální Phelps vytvořil pokaždé světový rekord a čínské dějiště tehdy opustil s osmi zlatými medailemi.

V Londýně 2012 Cseh dohmátl třetí na krátké polohovce a na minulých hrách v Riu de Janeiro se vrátil na stříbrný stupínek. V dramatickém finále motýlkářské stovky dohmátl ve shodném čase jako Phelps a Jihoafričan Chad le Clos, jenže všechny předčil Joseph Schooling, který se stal historicky prvním zlatým olympijským medailistou ze Singapuru.

Tokio mělo znamenat poslední pokus o zlato a Cseh si ho nenechá ani po odkladu her ujít. "Rok nebo dva už na věku člověka nedělají rozdíl," řekl. "Budu dělat, co je v mých silách. A jestli pak budu dál několikanásobný stříbrný medailista..., fajn, život půjde dál, nebo ne?" dodal.

Reklama