Hlavní obsah

Kozubkovo plavání v době koronaviru: nafukovací bazének a guma kolem pasu

Praha

Historky, jak se trénovalo během pandemie koronaviru, jednou možná budou k neuvěření. Své k tomu řeknou určitě i plavci, jimž karanténní opatření zavřelo bazény a kteří ze dne na den přišli o své základní tréninkové prostředí. Originálně pojal „suchou" přípravu třeba dálkový plavec Matěj Kozubek.

Foto: archiv. M. Kozubka

Dálkový plavec Matěj Kozubek trénuje v nafukovacím bazénku přivázaný na šňůře.

Článek

Čtvrtý muž z loňského MS v korejském Kwangdžu si při klasické suché přípravě vypomáhá nafukovacím zahradním bazénem, v kterém plave zavěšený na gumě. „Snažím se dělat pro svou kondici co nejvíce, i když popravdě řečeno bez pořádných tréninků ve vodě je to pro mě dost těžké. Mám napuštěný malý nafukovací bazén a plavu na gumě. Je to jen provizorní náhrada tréninku ve vodě, ale stejně to není 100% řešení," krčil rameny třiadvacetiletý závodník.

Mimo to využívá k pohybu vše, co přijde vhod. „Tahám gumy, běhám, jezdím na kole, využívám posilovnu v areálu Olympu ve Stromovce. Bohužel to pro mě není bez pořádného tréninku ve vodě dostatečné," líčil.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Matěj Kozubek na archivním snímku z MS v korejském Kwangdžu v roce 2019.

Kozubek loni prožil zatím nejlepší sezonu v kariéře, na světovém šampionátu si vyplaval čtvrté místo v závodu na 5 km a vyhrál také celkové pořadí Evropského poháru v dálkovém plavání LEN Open Water Cupu. Další cíl byl jasný: úspěšné zvládnutí olympijské kvalifikace. Ta je ale nyní odložena na neurčito.

„S aktuální situací okolo pandemie Covid-19 je to asi nejlepší řešení. Letos by někteří sportovci měli jasnou výhodu, protože ne všude jsou nařízena tak striktní opatření a reprezentanti v některých zemích mají možnost normálně trénovat," upozornil s vírou, že se letos uskuteční alespoň evropský šampionát v Maďarsku. Původní květnový termín byl zrušen, pořadatelé ale věří, že ME proběhne v druhé polovině srpna.

„Pro mě by tento termín mohl být přívětivější. Předpokládám, že na konci léta by jezero Lupa mohlo být teplejší než na konci května a vyhneme se závodům v neoprénu. Také s aktuální situací snad bude ještě čas něco natrénovat," dodal Kozubek.

Reklama