Hlavní obsah

Veslaři čtyř zemí se pokusí urazit vzdálenost k Měsíci

Wellington

Veslaři z Nového Zélandu, Austrálie, Kanady a Velké Británie, kterým přípravu na vodě komplikují omezení kvůli pandemii koronaviru, se pokusí symbolicky doveslovat na Měsíc. Zapojí se do výzvy "Cesta na Měsíc", v rámci které by měli na trenažérech v součtu ujet 384 400 kilometrů, což je vzdálenost Měsíce a Země.

Foto: AXA

Český reprezentant - skifař Ondřej Synek (ilustrační foto)

Článek

Výzva navazuje na dřívější aktivitu, kdy se veslaři snažili ujet maximální vzdálenost v minutovém limitu a své výkony zapisovali do speciální aplikace.

"Je úžasné, že se čtyři národy opět spojují v jedné výzvě. Tato ji posouvá na další úroveň," uvedla Australanka Olympia Alderseyová, úřadující mistryně světa na párové čtyřce. "Australané jsou hrdí na to, že sehráli svou roli při vysílání prvních snímků Neila Armstronga a posádky Apolla 11 z jejich cesty na Měsíc v roce 1969," podotkla sedmadvacetiletá veslařka.

Předešlé "minutové" výzvy se ve čtyřech zemích zúčastnilo 2300 veslařů, mezi kterými byli olympionici i rekreační sportovci. Nová "měsíční" výzva začne 21. května a veslaři budou mít k dispozici desetidenní limit.

"Veslování na trenažérech je momentálně základem mého tréninku v izolaci a stejně je na tom i spousta dalších veslařů. Takže bude fajn přidat do tréninku nějaký zvláštní cíl," řekl kanadský paraveslař Andrew Todd.

Reklama