Hlavní obsah

Diplomka místo Tokia. Česká olympionička musela narychlo měnit plány

Praha

Nachystala si scénář, jak zkombinovat studijní a sportovní život. Letos na jaře mohla veslařka Kristýna Fleissnerová svůj plán zmuchlat a zahodit. Roční odklad tokijské olympiády, kam se kvalifikovala s parťačkou na dvojskifu Lenkou Antošovou, ji přiměl své letošní priority přeskupit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veslařky Lenka Antošová (vlevo) a Kristýna Fleissnerová.

Článek

„Původně jsem si chtěla nechat jen veslování a soustředit se na olympiádu,“ líčí sedmadvacetiletá Fleissnerová. Jenže poté, co pandemie koronaviru způsobila přesun her na rok 2021, hrozilo, že by studentka České zemědělské univerzity měla hodně hektické příští léto. A tak si narychlo přesunula studijní povinnosti na letošek.

„Trochu jsem to přehodnotila a doufám, že se mi povede školu dokončit teď v srpnu. Vždycky když jsem po trénincích dorazila domů, snažila jsem se něco dopsat do diplomky, abych ji mohla odevzdat a soustředit se na státnice, což pro mě bude asi největší oříšek,“ tuší veslařka.

Tématická diplomka

Ostatně při psaní diplomové práce se od svého sportu příliš nevzdálila, když psala o výživě veslařů.

Trénink s Antošovou ale příliš neomezila ani v době nouzového stavu. „Přijde mi, že jsme moc nepolevily, možná by těch hodin tréninku bylo dokonce míň, kdybychom měly závody a musely na ně ladit. Takhle si držíme kolem 22 hodin týdně,“ vypočítává Fleissnerová.

Desátá posádka z olympijských her v Riu se zatím musí spokojit jen s domácími kontrolními závody a reprezentačními testy, jediným mezinárodním podnikem, který zůstává veslařům v plánu, je říjnový evropský šampionát v Poznani.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vítězná skifařka Lenka Antošová při závodě o cenu J. Ondráka.

„Takže ta příprava je teď občas stereotyp. Pořád se trénuje, na nic se neladí,“ posteskne si Fleissnerová, zatímco její parťačka z lodi snáší atypickou sezonu mnohem lépe.

„Kristýna je závoďák, mně to tolik nevadí. Jsem ráda, že nám tam aspoň jeden vrchol sezony zůstává,“ přiznává Antošová, které chvíli trvalo, než se s odkladem OH srovnala. „Byla jsem zrovna týden sama doma nemocná a přišla ta zpráva, tak jsem byla celkově trošku na dně, ale jak jsem pak začala trénovat, už to bylo dobré,“ hlásí.

Reklama