Hlavní obsah

Australanům se nezdá Bernardův rekord v nových plavkách

MELBOURNE

Trenér australské plavecké reprezentace Alan Thompson volá po tom, aby mezinárodní federace FINA neratifikovala světový rekord Alaina Bernarda na 100 metrů volný způsob. Urostlý Francouz ve čtvrtek na domácím šampionátu v Montpellieru jako první muž v historii pokořil na královské trati hranici 47 sekund, ale v plavkách, které ještě FINA neschválila.

Článek

"Byl by to nebezpečný precedens, kdyby to uznali," řekl trenér Thompson listu The Australian. "Je to podobná situace, jako když Libby Trickettová překonala světový rekord na závodech s Michaelem Phelpsem a rekord nebyl ratifikován. To nebyl schválený mítink a tohle nejsou schválené plavky," připomněl dva roky starý případ, kdy FINA neuznala rekord dosažený v exhibici.

Bernard sebral světový rekord na kraulařské stovce Australanu Eamonu Sullivanovi a v novém typu plavek dosáhl času 46,94. O den později si však pro finále vzal starší model úboru, za svým časem zaostal o půl sekundy a prohrál s Frédérickem Bousquetem.

"Dalo se očekávat, že může ve finále plavat o několik desetin pomaleji, ale půl sekundy, to už je celkem zřejmé," uvedl Sullivanův kouč Grant Stoelwinder na podporu názoru, že na senzačním Francouzově rekordu mají velký podíl plavky.

Nový model celotělového úboru, jenž kvůli lepšímu nadnášení obsahuje polyuretanová vlákna, se postaral na francouzském šampionátu o pozdvižení. Někteří plavci a trenéři ho označili za nefér a kritizovali světovou federaci za nejednoznačnost pravidel.

Výrobce plavek Arena zaslal žádost o ratifikaci plavek před vypršením termínu a očekává, že s uznáním nebude problém.

Reklama