Hlavní obsah

Praha zachránila Evropě vrcholnou akci. I když její šéf trnul u semaforů

Praha

Když se před dvěma lety konalo v Praze mistrovství Evropy vodních slalomářů, Jiří Rohan prohlásil, že by po něm chtěl ve funkci šéfa organizačního výboru skončit. Od pátku do neděle se v Troji pojede o medaile znovu a opět má akci na povel Rohan. A trochu lituje, že nebyl ve svém odcházení důslednější. „To víte, že jsem si na to vzpomněl, chtěl jsem to po dvaceti letech někomu předat, ale problém je, že to nikdo nechce dělat,“ pousmál se.

Foto: Martin Hladík/kanoe.cz

Jiří Rohan v roli trenéra spolu se synem Lukášem.

Článek

Předloni nemohl tušit, že se šampionát do Česka vrátí tak brzy a ve zcela nestandardních podmínkách. Původně se mělo ME jet na jaře v Londýně, jenže bylo zrušeno, a tak se Rohan a spol. nabídli, že ho uspořádají místo plánovaného Světového poháru.

„Určitě je to z pohledu organizace zatím nejnáročnější akce, spousta komplikací a zajišťování věcí navíc oproti normálu. Ale stejně všemu zabránit nejde, nejsme finančně saturovaný sport, abychom si mohli dovolit zaplatit samostatný hotel a všechny účastníky po Praze převáželi,“ vypočítává Rohan, majitel dvou olympijských stříber na deblkanoi.

Do Prahy dorazilo devatenáct výprav a kolem 140 závodníků, tři země patřící do evropské špičky ale budou chybět. Už s předstihem odmítli cestovat mimo svoji zemi Britové a Slováci, před šampionátem se odhlásili Němci. Nepřijedou ani Rusové.

Nezvyklá bude i kulisa akce, odpadne tradičně bouřící kotel podél trati, vstupenky se neprodávaly. „Pozvali jsme úzký okruh známých, zhruba tři stovky. Nechtěli jsme porušit žádné nařízení a nejsme stadion, abychom mohli oddělit sektory,“ připomněl Rohan, že v Troji závodníci cestou od cíle procházejí mezi diváky.

„Moc mě to mrzí, děláme zábavu pro lidi a ti tam být nemůžou, samozřejmě je to i zásah pro rozpočet akce,“ říká. I tak museli naplnit 21stránkový manuál mezinárodní federace týkající se koronaviru, u všech vstupů nainstalovat termokamery, samozřejmostí je dezinfekce...

Foto: Martin Hladík, kanoe.cz

Rodinný tandem Lukáš (vlevo) a Jiří Rohanovi.

Vedle evropských medailí půjde českým závodníkům i o olympijskou nominaci. Kajakáři Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová už ji mají jistou, kanoistka Tereza Fišerová je hodně blízko, nejvyrovnanější je boj mezi kanoisty.

„Řešili jsme, jestli šampionát do nominace počítat. Nevýhoda je jasná, plusové body za umístění tady budou snazší. Výhoda je, že bude jasno už teď a nebudeme muset čekat do jara, jestli se příští rok vůbec mistrovství Evropy pojede, případně rozhodovat od stolu,“ vysvětluje Rohan, který bude boj o Tokio sledovat obzvlášť pozorně.

Nominaci má totiž velmi dobře rozjetou jeho syn a svěřenec Lukáš. „Lhal bych, kdybych řekl, že nebudu nervózní. Tak nějak to přidává napětí k tomu čekání, který stát nás ještě zařadí na semaforu na červenou,“ přiznává Rohan.

Reklama