Hlavní obsah

Fenclová obhájila loňský triumf v anketě Jachtař roku

PRAHA

Devětadvacetiletá Veronika Fenclová obhájila loňské prvenství v anketě o nejlepšího jachtaře roku. Závodnice v lodní třídě Laser Radial suverénně zvítězila se ziskem 196 bodů před druhou Lenkou Mrzílkovou a třetím Michaelem Maierem. Výsledky dnes byly slavnostně vyhlášeny v Praze.

Foto: Jakub Kozelský

Česká jachtařka Veronika Fenclová

Článek

Fenclová prožila zřejmě nejpovedenější sezonu v kariéře a anketu opanovala suverénněji než před rokem. V závodech Světového poháru pravidelně končila mezi nejlepšími a v celkovém hodnocení seriálu nakonec obsadila druhé místo. Na mistrovství Evropy dojela sedmá a na světovém šampionátu si čtrnáctým místem vylepšila dosavadní maximum.

"Určitě to byla nejlepší kariéra v mé kariéře. Ve všech závodech kromě jednoho jsem dokázala zajet do desítky, takže jsem ráda, že mám stabilní výsledky. Doufám, že letos to zopakuju nebo ještě vylepším," řekla Fenclová ČTK a Radiožurnálu na vyhlášení.

Ve svém prvním závodě této sezony skončila v Miami před pár dny na šestém místě. Hlavní vrchol letošního roku ji čeká v prosinci na mistrovství světa v australském Perthu, kde se bude bojovat o dvě třetiny míst pro olympijské hry 2012 v Londýně.

"Chtěla bych si místo zajistit už na mistrovství světa, protože mistrovství Evropy v roce 2012 bude na severu Německa a tam to může být všelijaké," podotkla Fenclová.

Připustila, že letošní sezona potrvá nezvykle dlouho. "Většinou závodní sezona končí v srpnu, letos to ale bude extrémně dlouhé. V Evropě končíme taky v srpnu, pak mám v plánu měsíční pauzu, kdy se budu připravovat fyzicky, a celý listopad už budu trénovat v Perthu, abych si zvykla na místní podmínky," dodala.

Tradiční anketa se podruhé vyhlašovala v pozměněném formátu. Místo nejúspěšnějších závodníků v okruhovém a námořním jachtingu nyní delegáti výroční konference ČSJ volí nejlepšího muže a ženu uplynulé sezony a ceny si stejně jako před rokem odnesli zkušený reprezentant Maier a absolutní vítězka ankety Fenclová. Juniorům vládli Lukáš Cejnar s Markétou Audyovou.

Anketa Jachtař roku 2010:
Hlavní kategorie: 1. Fenclová 196 bodů.
Muži: 1. Maier 86, 2. Křížek a Hájek 85, 3. Kubový-Roček 56.
Ženy: 1. Fenclová 196, 2. Mrzílková 129, 3. Skořepová 55.
Junioři: 1. Cejnar 159, 2. Teplý 154, 3. Sivý 77.
Juniorky: 1. Audyová 154, 2. Staňková 104, 3. Kořanová 77.

Reklama