Hlavní obsah

Mladý kajakář Prskavec se blýskl bronzem na mistrovství Evropy

LA SEU DE URQELL

Teprve osmnáctiletý kajakář Jiří Prskavec vybojoval na mistrovství Evropy ve vodním slalomu ve španělském Seu bronzovou medaili a postaral se o jediný individuální cenný kov pro českou výpravu. Bronz v neděli získala také hlídka kanoistů, v sobotu vyhráli závody týmů kajakářky a deblkanoisté.

Foto: Václav Mudra (ČOV)

Jiří Prskavec s bronzem z olympiády mládeže, vpravo stříbrná střelkyně Gabriela Vognárová

Článek

Prskavce, talentovaného syna stejnojmenného bývalého skvělého kajakáře, předčili pouze italský mistr světa Daniele Molmenti a domácí Samuel Hernanz. Prskavec, který se loni stal juniorským mistrem Evropy a skončil třetí na olympiádě mládeže v Singapuru, získal cenný kov na své první velké seniorské akci.

"Věděl jsem, že jsem jel hezkou jízdu, že by to mohlo klapnout do pětky. Ale medaile, to je super, to jsem rozhodně nečekal. Táta měl radost, gratuloval mi jako jeden z prvních, i když tu nebyl," uvedl Prskavec ještě před odpoledním závodem hlídek. "Určitě se mi plní velký sen. Snažíme se vodnímu slalomu dávat všechno a tohle je odměna," prohlásil.

Prskavec vzbudil respekt u soupeřů už senzačním triumfem v pátečním čtvrtfinále a dnes navázal v nejnabitější kategorii na rok starý bronzový úspěch Vavřince Hradilka. Tomu se v Seu nepodařilo zopakovat ani účast mezi deseti finalisty, protože v semifinále si připsal čtyři trestné sekundy za dotyky branek a skončil sedmnáctý.

K životnímu úspěchu Prskavcovi pomohlo zaváhání francouzského favorita Fabiena Lefévra, jenž jako poslední mohl mladého českého kajakáře z medailových pozic odsunout. Lefévre však hned v úvodu své jízdy neprojel branku.

"Už když jsem vyhrál čtvrtfinále, tak jsem si začal víc věřit a hodně mi to pomohlo. Tušil jsem, že bych se mohl dostat do finále, protože vím, že na to mám," řekl Prskavec, jehož snem je se někdy v kariéře dostat na olympijské hry. "Už k tomu není daleko," uvedl závodník pražského USK.

Prskavec ztratil na úřadujícího světového šampiona Molmentiho 1,45 sekundy, za stříbrným Hernanzem zaostal o devět desetin. Další dva čeští vodáci v dnešním finálovém bloku na medaile nedosáhli. Kanoisté Stanislav Ježek i Kateřina Hošková obsadili shodně šesté místo.

Ježek na závěr programu pomohl k bronzu české hlídce, kterou s ním tvořili Vítězslav Gebas a Tomáš Indruch. Kajakáři byli pátí.

Mezi kanoisty triumfoval zkušený Francouz Tony Estanguet, dvojnásobný olympijský vítěz. Ve stejné kategorii žen si evropské zlato vyjela jeho krajanka Caroline Loirová.

Kouč reprezentace Jiří Pultera by si před šampionátem na Prskavce nevsadil, ale v průběhu mistrovství viděl, že mu trať sedí. "Samozřejmě je to překvapení, ale tady jezdil od začátku výborně," řekl ČTK. Prskavcovou předností je podle kouče hlava. "Skvěle zvládá stresové stavy, jezdí na hraně, ale pořád to má po kontrolou, zbytečně neriskuje," uvedl Pultera.

Závodník s tím souhlasil. "Když jedu naplno, snažím se riskovat. Ale nemyslím si, že bych dnes riskoval více než kdy jindy," prohlásil kajakář. "Rozhodně to nebylo na jistotu, snažil jsem se jet krátkou a rychlou stopu, ale tak, abych nedal rozhodčím šanci mi dát trest," prohlásil. "Myslím, že jsem to měl pod kontrolou," uvedl.

Mladí v Seu vystrčili růžky, vedle Prskavce se dařilo i jednadvacetileté kajakářce Kateřině Kudějové, která obsadila šesté místo. K premiérové seniorské medaili jí chyběly dvě sekundy. "Je to dobrá zpráva do budoucna, ale rozhodně bych ty zkušené vodáky neodepisoval. Řekl bych, že tým je teď namixovaný ideálně. U mladých to ale chce ještě trpělivost," uvedl trenér Pultera.

ME ve vodním slalomu v La Seu de Urgell (Španělsko):
Muži:
C1: 1. Estanguet (Fr.) 99,48 (0 tr. sekund), 2. Slafkovský (SR) 100,00 (0), 3. Gargaud Chanut (Fr.) 100,14 (0), ...6. Ježek 101,91 (0), 12. Indruch (oba ČR) vyřazen v semifinále.
3xC1: 1. Francie (Estanguet, Gargaud Chanut, Peschier) 110,28 (0), 2. Německo (Bettge, Benzien, Tasiadis) 112,30 (0), 3. Česko (Ježek, Gebas, Indruch) 113,79 (0).
K1: 1. Molmenti (It.) 93,93 (0), 2. Hernanz (Šp.) 94,83 (0), 3. Prskavec 95,41 (0), ...17. Vavřinec Hradilek (oba ČR) vyřazen v semifinále.
CxK1: 1. Slovinsko (Kauzer, Meglič, Brus) 106,15 (0), 2. Polsko (M. Polaczyk, G. Polaczyk, Popiela) 106,53 (0), 3. Francie (Lefévre, Neveu, Colober) 106,79 (0), ...5. Česko (Vavřinec Hradilek, Hilgert, Prskavec) 108,69 (2).
Ženy:
C1: 1. Loirová (Fr.) 127,65 (2), 2. Louenová 127,98 (0), 3. Stöcklinová (obě Něm.) 132,67 (2), ...6. Hošková (ČR) 136,85 (4).

Reklama

Související témata: