Hlavní obsah

Hošková má z MS zlato v neolympijské disciplíně. Hradilek i Prskavec skončili bez medaile

BRATISLAVA

Čeští vodní slalomáři zůstali na mistrovství světa v bratislavském Čunovu bez medaile v olympijských disciplínách, reputaci výpravy zachránila mezi kanoistkami Kateřina Hošková. Tak dokázala vyhrát v nové kategorii, přestože se během finále zvrhla a musela "eskymovat".

Foto: René Volfík, ČTK

Vavřinec Hradílek

Článek

Na cenný kov nedosáhla největší naděje kanoista Stanislav Ježek, který se ve finále dotkl branky a s dvousekundovou penalizací skončil čtvrtý. Titul získal Francouz Denis Gargaud, který si ze šampionátu po stříbru na deblkanoi s Fabienem Lefevrem odváží druhou individuální medaili.

Na stupně vítězů se dostaly v týmech stříbrné kajakářky Irena Pavelková, Štěpánka Hilgertová a Kateřina Kudějová, kanoisté Ježek, Tomáš Indruch a Vítězslav Gebas skončili třetí. Kajakáři obsadili páté místo a deblkanoisté byli nakonec klasifikováni na šesté pozici.

Na cenný kov dnes marně útočili i oba čeští kajakáři. Obhájce stříbra Vavřinec Hradilek i junior Jiří Prskavec neprojeli branku a skončili v poli poražených. Zlato vybojoval Slovinec Peter Kauzer. Hradilek obsadil s padesátisekundovou penalizací osmé místo, Prskavec po chybě v závěru zbytek jízdy vypustil a finálovou desítku uzavřel.

Ježek startoval poslední coby vítěz dopoledního semifinále kanoistů a dlouho jel čistě, jenže ve druhé polovině se otřel o branku a po celkovém triumfu v letošním Světovém poháru se na stupně vítězů nedostal. Jediným individuálním kovem z MS mu tak zůstal bronz z Prahy 2006.

"Samozřejmě to zamrzí, padlo tam i sprosté slovo, když jsem ten dotyk udělal, ale nedá se nic dělat, snad jsem úplně ostudu neudělal," prohlásil Ježek. Česká výprava tak potřetí v historii odjede z mistrovství světa bez cenného kovu v olympijské disciplíně.

Hošková od začátku jela na jistotu a jako jediná neměla trestné sekundy. Po náročném skoku v závěru trati zvaném Niagara se převrátila, ale dokázala se rychle dostat zpět a protivodnou branku projela. "Nechala jsem tam dost sekund, ale naštěstí jsem to zvládla, i když jsem si říkala, že jsem to zase podělala. Pořád tomu nemůžu uvěřit," řekla Hošková.

Roli favorita na šampionátu před domácím publikem nezvládl dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Michal Martikán, jenž skončil až sedmý. Na pódiu ho zastoupil bronzový Matej Beňuš, ze stříbra se radoval německý kanoista Nico Bettge.

Kauzer vybojoval svůj druhý světový titul po triumfu před dvěma lety ve španělském Seu, se ztrátou sekundy a 21 setin skončil druhý Polák Mateusz Polaczyk. Třetí byl zkušený Francouz Fabien Lefevre. Hradilkovi se stala osudnou devátá branka, osmnáctiletý Prskavec, bronzový z letošního evropského šampionátu, zaváhal na šestnáctce.

Všichni svými výsledky nicméně už dříve vyjeli české reprezentaci místo na olympijských hrách v Londýně, kde bude mít zastoupení ve všech kategoriích.

Na mistrovství světa v Čunovu jsou dnes odpoledne ještě na programu neolympijské závody hlídek.

MS ve vodním slalomu v Bratislavě:
Muži:
K1: 1. Kauzer (Slovin.) 96,01 (0 tr. sekund), 2. Polaczyk (Pol.) 97,22 (0), 3. Lefevre (Fr.) 98,89 (0), ...8. Vavřinec Hradilek 145,77 (50), 10. Prskavec 302,87 (202), v semifinále 33. Hilgert (všichni ČR) 108,19 (0).
C1: 1. Gargaud (Fr.) 101,14 (0), 2. Bettge (Něm.) 103,83 (0), 3. Beňuš (SR) 103,91 (0), 4. Ježek 104,47 (2), ...v semifinále 18. Gebas 108,62 (2), 22. Indruch (všichni ČR) 114,38 (2).
Ženy:
C1: 1. Hošková (ČR) 138,58 (0), 2. Cchen Nan-čchin (Čína) 140,13 (4), 3. Macová (SR) 140,24 (4).

Reklama