Hlavní obsah

Švýcarský nejvyšší soud vrátil kauzu plavce Sun Janga k arbitráži

Čínský plavec Sun Jang uspěl u švýcarského nejvyššího soudu s odvoláním proti osmiletému trestu za porušení pravidel o dopingu. Jak uvedla světová antidopingová agentura WADA, případ trojnásobného olympijského vítěze byl vrácen k novému projednání k mezinárodní sportovní arbitráži CAS.

Foto: Sport.cz

Čínský plavec Sun Jang

Článek

Verdikt CAS z letošního 20. února švýcarský soud zrušil. Sun Jangovi se tím teoreticky otevřela šance na start na odložených olympijských hrách v Tokiu. Podle agentury Reuers bude záležet na tom, kdy bude případ projednán.

V kauze devětadvacetiletého kraulaře jde o incident ze září 2018, kdy po dopingové kontrole Sun Jang nařídil svému doprovodu rozbít vzorky krve kladivem. Bránil se pak tvrzením, že komisaři neměli v pořádku pověřovací dokumenty, to ale expert WADA odmítl.

Číňan za to původně dostal od Mezinárodní plavecké federace (FINA) jen napomenutí, ale WADA se proti tomu odvolala a požadovala zastavení činnosti na dva roky až osm let. CAS se letos v únoru přiklonil k horní hranici sazby i proto, že jeden distanc, tříměsíční, si Sun Jang odpykal již před šesti lety v utajení za užití zakázaného stimulantu.

Veřejné jednání

Sledovaný případ arbitráž projednala veřejně, což není obvyklé. Slyšení navíc provázely problémy s překladateli. Za nepřesné a neúplné překlady, které frustrovaly Sun Jangovy právní zástupce a které způsobily i skoro čtyřměsíční zdržení vlastního vyhlášení verdiktu, se omluvil i předseda poroty CAS. Proces pak hvězdný Číňan označil spolu s právníky za plný chyb a nespravedlivý a obrátil se na švýcarský nejvyšší soud s žádostí o revizi.

Sun Jang je úřadujícím mistrem světa na tratích 200 i 400 metrů volný způsob. Dvoustovku vyhrál i na olympijských hrách v Riu de Janeiro. V Tokiu měl obhajovat i stříbro na čtyřstovce, celkem má z OH i MS v dlouhém bazénu 22 medailí.

Reklama