Hlavní obsah

Bravo! Seemanová s přehledem ovládla rozplavby na dvoustovce

Aktualizováno

Dvoustovka kraulařce Barboře Seemanové prostě sedí. Česká závodnice to potvrdila ve středečních rozplavbách na evropském šampionátu v Budapešti, které s viditelnou rezervou zvládla v nejrychejším čase 1:58,25 min. a do večerního semifinále postoupila z prvního místa. O postup do finále budou bojovat také znakaři Jan Čejka a Tomáš Franta, naopak prsař Matěj Zábojník zůstal na 200 m navzdory českému rekordu 2:12,32 první pod čarou.

Foto: ČSPS/Martin Vano

Barbora Seemanová patří na mistrovství Evropy k největším českým nadějím

Článek

Jednadvacetiletá Seemanová v minulých dvou dnech třikrát vylepšila český rekord na kraulové padesátce a ve finále skončila osmá. Formu potvrdila i na své parádní trati 200 m, kde sice zaostala za svým maximem 1:56,96 z loňského listopadu, ale v rozplavbách byla ze všech 66 plavkyň nejrychlejší.

"Viděla jsem, že rozplavby přede mnou byly hodně pomalé. A říkala si, že nemusím atakovat čas 1:57, jak jsem plánovala...," řekla po závodu Radiožurnálu.

V poslední rozplavbě porazila Seemanová v přímém souboji světovou rekordmanku Federicu Pellegriniovou z Itálie, jež zaplavala celkově třetí čas. Druhá byla s odstupem osmi setin za českou nadějí úřadující evropská šampionka z Glasgow 2018 Charlotte Bonnetová z Francie.

Franta neměl jiskru

O finále večer poplavou také znakaři Čejka s Frantou. Čejka, jenž skončil v pondělí v rozplavbách na 50 metrů první pod čarou, postoupil na dvojnásobné trati 15. časem 54,33 do semifinále. Doplní ho český rekordman Franta, který dohmátl v sedmnáctém čase 54,45, v redukovaném pořadí bez třetího ruského plavce ale obsadil poslední postupové místo. "Byl jsem v křeči, chyběla tomu jiskra. Snad se to zlepší," krčil rameny Franta. Třetí český znakař Tomáš Ludvík skončil v šesté desítce.

Čtvrtý český rekord na ME po třech maximech Seemanové dnes zaplaval prsař Zábojník. Dvacetiletý plavec překonal o 19 setin sekundy čas reprezentačního kolegy Filipa Chrápavého z dubnového mítinku ve Stockholmu, kde časem 2:12,51 sesadil po dvaceti letech z prvního místa tabulek Daniela Málka.

Navzdory osobnímu rekordu skončil Zábojník na děleném prvním nepostupovém místě, na postup semifinále potřeboval být o desetinu rychlejší. Chrápavý zaplaval 25. čas.

Reklama

Související témata: