Hlavní obsah

Zásadní rozhodnutí. Seemanová do USA neodejde, doma našla lásku i super podmínky

Praha
Aktualizováno

Hektické období prožívá plavkyně Barbora Seemanová. Minulý týden vybojovala na mistrovství Evropy zlato na kraulařské dvoustovce a současně učinila zásadní rozhodnutí o své budoucnosti. Po zvážení všech pro a proti se rozhodla zrušit plánovaný odchod na univerzitu v americkém Louisville a bude se dál připravovat po boku trenérky Petry Škábové pod křídly strahovského vysokoškolského centra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Barbora Seemanová pózuje v Praze se zlatou medailí z ME 2021 v Budapešti.

Článek

Seemanová měla odejít do skupiny zkušeného trenéra Arthura Albiera již loni po olympijských hrách v Tokiu. Odklad her ale posunul i její plán a další rok spolupráce se Škábovou přinesl výrazný výkonnostní posun se zlatým vrcholem v Budapešti.

„K rozhodnutí přispělo hodně aspektů, samozřejmě včetně medaile. Myslím, že nám to s Péťou zatím hodně jde a v přípravě není problém. Vše jde, jak má, a medaile náš posun jasně ukázala," líčila jednadvacetiletá plavkyně na středečním setkání s novináři.

Zlatá plavkyně Barbora Seemanová rozbrečela trenérku. Na olympiádě chce být ještě lepšíVideo: Sport.cz

Zásadní změnou byla proměna podmínek, v nichž se Seemanová v Česku připravuje. „Je neuvěřitelné, jak se Bářiny podmínky za poslední dva roky zvedly. Nejen finančně, ale i v zázemí. Myslím, že ve srovnání s USA se minimálně vyrovnaly. Navíc tam se funguje jinak, vše je podřízeno týmu. Tady spíš pracujeme na úspěchu jednotlivce," poznamenala trenérka Škábová, která původní plán své svěřenkyně stoprocentně podporovala. Sama totiž vysokou školou za oceánem jako závodní plavkyně prošla.

„Dřív jsem jí to doporučovala, bylo by to pro ni nejlepší. Ale teď vidím lepší podmínky tady u nás. Američané mají svá pravidla, nemohla by být profesionálem, mít sponzory i třeba plavat v prestižní lize ISL. A další věc je osobní život. Je spokojená, má to srovnané, je s přítelem a vyzařuje z ní velká spokojenost. To kdyby přetrhla, tak by to bylo do mínusu," míní Škábová.

Jídelníček doktora vyděsil

Změnu podmínek pro trénink nastartovalo v uplynulých dvou letech nové vedení strahovského VSC. A o Seemanovou se pod taktovkou Škábové stará celý tým dalších odborníků. Suchou přípravu řeší kondiční trenér Marcel Roztočil, bolístky žehlí fyzioterapeutický tým Milana Martínka. Jednou týdně česká závodnice chodí na tréninky kickboxu u Petra Kotíka a taky tráví čas na speciálním rotopedu Air Bike. A vedle 25metrového bazénu na Strahově navíc může Seemanová dvakrát týdně využít i padesátimetrovou dráhu v bazénu na Šutce.

"Se specialistou na výživu, doktorem Liborem Vítkem jsme řešili i to, že je Bára moc hubená a mívá problémy s prasklinami ve svalech. Když mu poprvé poslala svůj jídelníček, tak trochu nevěřil, prý jedla víc než kajakář Pepa Dostál. Teď už si vaří sama a je spokojená, i když na cestách samozřejmě bonbony nechybějí," líčila s úsměvem Škábová.

Smutek amerického kouče

Těžké bylo pro Seemanovou oznámit své rozhodnutí kouči Albierovi. "Byli jsme v kontaktu prakticky nepřetržitě. Nadšený samozřejmě nebyl," přitakala čerstvá mistryně Evropy. "Počítal se mnou. Měla jsem být důležitý článek týmu, tahounka, protože z holek bych byla momentálně nejlepší. Je mi to líto, Arthur mi přirostl k srdci, protože nám vždy vyšel ve všem vstříc. Musím ale myslet i sama na sebe," přemítala nejúspěšnější česká plavkyně současnosti.

Kromě závodní kariéry ale Seemanová myslí i na další osobní rozvoj. "Když nepojedu na vysokou do Ameriky, tak bych se ráda ke studiu vrátila tady. Chci se dál rozvíjet, plavání se nebudu věnovat na věky. Baví mě psychologie, chtěla bych jít touto cestou," prozradila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: