Hlavní obsah

Uzbecký plavecký svaz čelí obvinění z podvodu s výsledky kvůli OH

Lausanne

Uzbecká plavecká federace čelí obvinění, že manipulovala s některými výsledky dvou mítinků, aby se její závodníci kvalifikovali na olympijské hry. Světová federace FINA oznámila na svém webu, že sportovní arbitráž CAS zamítla protest uzbecké strany proti rozhodnutí neuznat zpochybněné výsledky coby splněné účastnické limity z listopadových a zejména dubnových závodů.

Foto: ČSPS

Ilustrační foto.

Článek

V listopadu v Taškentu startovali i čeští plavci včetně Barbory Seemanové, jež tam tehdy při jedné z mála příležitostí zazávodit si v koronavirem poznamenané sezoně zaplavala české rekordy na 200 a 400 metrů volný způsob. Současná domácí jednička a mistryně Evropy už od té doby na obou tratích národní maxima vylepšila. Kristýna Horská v metropoli Uzbekistánu pro změnu vytvořila český rekord na prsařské dvoustovce, kterým zároveň splnila olympijský limit.

Podle agentury AP byly dosažené časy uzbeckých plavců zpochybněny na základě upozornění od indického účastníka dubnového mítinku Likitha Selvaraje Premy. Uzbecké pořadatele mimo jiné obvinil z nabízení úplatku a svědectví doložil záběry ze závodu a výsledkovou listinou. FINA ho nejmenovala, nicméně vyjádřila poděkování za odvahu whistleblowerům a jednání uzbecké strany označila za hanebné. Etická komise FINA se bude případem dál zabývat a posoudí, zda národnímu svazu Uzbekistánu neudělí další sankce.

Reklama

Související témata: