Hlavní obsah

Skifaře Synka děsí zkouška z anatomie

Karel FeltPrávo

Ondřej Synek sice letos triumfoval ve všech velkých soutěžích, kterých se zúčastnil, tedy na světovém šampionátu, evropském a nejlepší byl i ve Světovém poháru, ale v anketě o nejlepšího českého sportovce roku to stačilo „jen" na čtvrté místo. „Konkurence byla velká, jsem rád, když se dostanu do elitní desítky," pravil skromně úspěšný skifař.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifař Ondřej Synek během vyhlášení ankety Sportovec roku 2013v Praze.

Článek
Fotogalerie

V hlavě má momentálně úplně jiné problémy. „Vrátil jsem se po deseti letech do školy. Studuju vysokou školu Palestra, měl by ze mě být sportovní pedagog. Což o to, rychle jsem si obnovil návyky, ale... V lednu mě čeká zkouška z anatomie, a to je předmět, který mě nejvíc děsí," přiznal Synek.

Učení mu prý leze do hlavy bez problémů. Horší to je s časem. „Když přijdu z tréninku, jsem unavený a odpočívám. Maximum volného času se snažím věnovat dětem, takže na učení toho moc nezbývá, ale věřím, že to zvládnu, tedy nejen tu anatomii," prohlásil přesvědčivě. Určitě chce ukončit tříleté bakalářské studium, na které lze navázat dvouletým magisterským. O tom ale zatím úplně rozhodnutý není.

Vesla po skončení sezóny uložil do loděnice, ale trénovat nepřestal. V Praze maká na trenažéru, posiluje a běhá. „Vrátil jsem se z týdenního soustředění v italských Alpách, kde jsem naběhal na tři sta kilometrů. Přibližně sedmdesát denně. Stihl jsem i sjezdovky, ale bylo málo sněhu, takže to nebylo ono," rozpovídal se.

Přibral jedenáct kilo

„Běžky mi hodně pomáhají při nabírání fyzičky. Konečně kolega Čop, olympijský vítěz, začínal jako běžkař. Já se snažím bruslit, ale jsem samouk, takže koukám na ty, kteří mě předběhnou, a snažím se napodobit jejich techniku. Po tréninku mě bolí víc ruce než nohy. A do kopce mi to jde lépe než po rovině. Možná to bude i váhou. Letos po sezóně jsem přibral jedenáct kilogramů," prozradil na sebe dvoumetrový chlapík.

Vánoce stráví doma s rodinou, ale už v lednu se vrátí do hor a bude polykat další stovky kilometrů. „Troufnu si na běžkařské závody do padesáti kilometrů. Zvažoval jsem i Jizerskou padesátku. Věřím, že bych ji dal, ale právě tu neděli mě čeká zkouška z anatomie," řekl hlasem, z něhož bylo naprosto jasné, co by raději...

Reklama