Hlavní obsah

Kajakář Hradilek dostal od svého těla varování. Závody chce ale stihnout

Praha

Přípravu na sezónu, v níž bude obhajovat světové zlato, by si Vavřinec Hradilek určitě dovedl představit vydařenější. Kajakář na divoké vodě totiž stejně jako loni touto dobou bojuje se zdravím. „Teď víc času věnuju rehabilitaci než tréninku,“ přiznává sedmadvacetiletý vodák. Průběh sezóny by však jeho aktuální potíže s krkem neměly ohrozit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vavřinec Hradilek.

Článek

Před rokem předčasně ukončil soustředění v Austrálii kvůli potížím s ramenem, teď je větší starostí krk. „Všechno ale souvisí se vším. Rameno, krk, záda, jde pořád o stejný problém,“ popisuje Hradilek. Magnetická rezonance ukázala nález v oblasti krční páteře. „Jsou tam lehké nerovnosti na plotýnkách mezi obratli,“ říká.

Uškodila změna teploty

Jeho stav zhoršila změna teploty po návratu ze soustředění v Al Ainu ve Spojených arabských emirátech. „Pak tady bylo ještě týden krásně, tak jsme hodně jezdili, ze dne na den se ochladilo a na tréninku se mi krk zasekl, což bylo nepříjemné,“ přiznává.

Hradilek tak dochází za léčbou do pražského Centra pohybové medicíny. „Zkoušíme to rozcvičit, abych byl připravený na sezónu,“ říká.

Podle Hradilka jde spíš o nepříjemnou komplikaci než o vážné potíže. „Beru to jako takové varování. Může mě ten problém zlobit v budoucnu, tak se to snažím podchytit, abych byl fit. A když to nepůjde, klidně v sezóně oželím nějaké závody,“ je připravený na všechny varianty.

V Anglii ožily vzpomínky

Hradilek už se letos při závodech svezl. V anglickém Lee Valley, kde před dvěma lety vybojoval olympijské stříbro, byl předjezdcem britské nominace. „Byl jsem tam podruhé od olympiády, ale poprvé na delší dobu. Vždycky, když jsem vyjel výtahem, se mi ty příjemné vzpomínky vrátily,“ přiznává.

První závod pak absolvoval ve Slovinsku, kde vyhrál semifinále a nakonec skončil osmý. „Na ten problém s krkem to bylo dobré, ale asi jsem to podcenil a neměl tam jezdit,“ uznává.

Nominační souboje začínají příští víkend v pražské Troji, ale Hradilek má účast v reprezentaci jako loňský mistr světa jistou. „V tuhle chvíli s nominačními závody počítám, ale beru je jako test před mistrovstvím Evropy, které je pro mě hlavní,“ vyhlíží šampionát ve Vídni na přelomu května a června.

Reklama

Související témata: