Hlavní obsah

Potrestaný Phelps. Za řízení v opilosti nesmí v USA půl roku závodit, nepojede ani na MS

Washington

Šest měsíců se nesmí slavný americký plavec Michael Phelps kvůli aféře s řízením pod vlivem alkoholu účastnit plaveckých soutěží v USA. Oznámil to americký plavecký svaz USA Swimming. Phelps rovněž nebude v srpnu 2015 zastupovat Spojené státy na světovém plaveckém šampionátu v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Potrestaný americký plavec Michael Phelps.

Článek

Phelps byl před týdnem zadržen kvůli rychlé jízdě a řízení pod vlivem alkoholu. Osmnáctinásobný olympijský vítěz se následně za své chování omluvil a oznámil, že se chce na čas stáhnout do ústraní a podstoupit šestitýdenní terapii.

"Členství v USA Swimming a zvlášť na reprezentační úrovni zahrnuje samozřejmou povinnost dodržovat náš kodex chování. Michaelovo jednání bylo velmi závažné a vyžadovalo pádné důsledky," uvedl výkonný ředitel amerického plaveckého svazu Chuck Wielgus v prohlášení.

Devětadvacetiletý Phelps může v nadcházejících měsících trénovat pouze v klubu. Na půl roku přišel také o finanční podporu od svazu. Zákaz startů na amerických soutěžích mu vyprší 6. března příštího roku.

Nejúspěšnější olympionik v historii původně ukončil kariéru před dvěma lety po olympiádě v Londýně. Letos v dubnu ohlásil návrat a znovu začal závodit. Jeho cílem je opět zazářit na hrách v Riu 2016.

Kvůli řízení pod vlivem alkoholu měl Phelps problémy už před deseti lety, tehdy odešel od soudu s podmínkou na rok a půl.

Reklama

Související témata: