Hlavní obsah

Haan na čtvrtý pokus zdolal kanál La Manche

CAP GRIS NEZ (Francie)

Operní pěvec Richard Haan v pátek jako devátý Čech v historii přeplaval kanál La Manche. Pětapadesátiletý Haan dorazil k francouzským břehům 14 hodin a sedm minut po startu z britského Doveru, slavnou úžinu se mu povedlo pokořit na čtvrtý pokus.

Foto: PRÁVO

Yvettu Hlaváčovou plavba přes kanál La Manche ještě čeká.

Článek

Haan uplaval zhruba 42 kilometrů a byl prvním z trojice českých plavců, kteří se do příští středy chystají La Manche překonat. Druhým bude sportovní redaktor České televize Stanislav Bartůšek, který podle momentálních podmínek vyrazí možná už v sobotu ráno. Jako poslední poplave reprezentantka Yvetta Hlaváčová, která chce pokořit kanál v nejrychlejším čase historie.

"Jsem nesmírně šťastný, že mi to na čtvrtý pokus konečně vyšlo. Závěr byl ale velmi tvrdý. Využil jsem zkušenosti z předcházejících tří pokusů. Počasí mi tentokrát přálo, i když se v závěru zhoršilo," řekl ČTK Haan.

K plavbě vyrazil ráno před půl šestou z Doveru. Do poloviny trati bylo počasí takřka ideální. "Haan držel takřka po celou plavbu tempo šedesáti temp za minutu. Plavbu mu ale hodně komplikovaly žahavé medúzy a chaluhy," uvedl člen doprovodu Jiří Povolný.

Mezi desátou až dvanáctou hodinou měl krizi

Po deseti hodinách plavby se počasí zhoršilo, začal foukat vítr a zvedly se vlny. "Mezi desátou až dvanáctou hodinou jsem měl krizi. Začaly mě ve studené vodě zábnout ruce a bolela ramena, kůže pálila od soli. Nejhorší byly poslední čtyři kilometry," prohlásil Haan.

La Manche se snažil pokořit společně s Petrem Miholou už v roce 1999, kdy jejich pokus zastavilo těsně před cílem větrné počasí a vlny. V roce 2002 jim přeplavání znemožnila po necelých dvanácti hodinách silná bouřka. O 60 hodin později Haan vyrazil k dalšímu pokusu. K francouzskému břehu mu chyběly zhruba tři kilometry, ale v závěru nedokázal překonat silné protiproudy.

Trasa měří vzdušnou čarou asi 32 kilometrů, skutečná uplavaná vzdálenost však bývá mnohem delší, neboť plavce unášejí mořské proudy a vlny.

Reklama