Hlavní obsah

Kanoistům chystá kanál pro šampionát legendární veslař. Chalupa obléká sako i montérky

Račice

U vody zůstal. Místo dresu Dukly či reprezentace se legendární skifař Václav Chalupa pohybuje po areálu v Račicích nejčastěji v pracovním oděvu. „Když jdu něco řešit na Ústecký kraj, obléknu sako, pak přijdu, vezmu montérky, a když je na ubytovně na pokoji číslo čtyři ucpanej hajzl, jdu na to,“ usmívá se stříbrný veslař z barcelonské olympiády, jenž v Račicích už rok a půl pracuje jako technický ředitel.

Foto: Český svaz kanoistiky

Václav Chalupa při práci v račickém areálu.

Článek

Sedmačtyřicetiletý Chalupa je v areálu každý den, práce je dost i přes zimu, kdy jsou špičkoví veslaři i kanoisté na soustředěních. „Já se sem vždycky těším, je to různorodá práce. Papírování mě nebaví, občas je třeba vlézt do vody a potopit se, je to fajn,“ pochvaluje si svou pracovní náplň.

Pomůže s loděmi

Díky své zručnosti dokáže opravit závadu na zařízení i třeba problém s lodí. Vždyť po skončení kariéry měl svou dílnu. „Když veslaři nebo kanoisti potřebují vyřešit nějaký problém, jsem tu od toho. Něco dělám o víkendech a odpoledne, ale jinak jsem tady na kanále a na větší opravy lodí už nemám čas,“ říká.

Po hladině v Račicích se pohybuje na nafukovacím či motorovém člunu, ale když má volnou chvilku, rád sedne opět do skifu, na němž vybojoval sedm světových medailí. Jednu před 22 lety právě tady v Račicích. „Ale času je teď poměrně málo, navíc se snažím zkoušet i věci, na které jsem jako aktivní sportovec neměl čas,“ vypráví.

Vyráží na box i kolo

A tak občas navlékne boxerské rukavice. „Ne, že bych se s někým pral. Ale chodím trénovat s klukama, je to dobré na fyzičku, baví nás to,“ popisuje. „Nebo jezdím na kole, stačí vyjet kousek za Štětí, kde je nádherné Kokořínsko. Po letech, co tu bydlím, poznávám, že jsou tady krásná místa na ježdění,“ vypráví Chalupa.

V těchto dnech ho nejvíce zaměstnávají přípravy evropského šampionátu kanoistů, který se koná v Račicích od 30. dubna do 3. května. „Největší oříšek? Přeprava a ubytování handicapovaných sportovců, na to jsme tu nebyli připraveni v takovém počtu,“ přiznává. Součástí šampionátu jsou totiž i závody tzv. parakanoí.

Ještě nabitější sezóna čeká Chalupu a spol. za dva roky. Kanoisti v Račicích pojedou mistrovství světa, o evropský šampionát usilují i veslaři.

Reklama

Související témata: