Hlavní obsah

Jachtaři testují vodu v Riu. Marína je jako septik, ale odpadků ubylo

Praha/Rio de Janeiro

Jachtařská elita se sešla v zátoce Guanabara v Rio de Janeiru, aby zde příští týden otestovala vodu, na níž se za rok bude bojovat o olympijské medaile. V Brazílii nechybí ani tři čeští zástupci v čele s Veronikou Kozelská-Fenclová. Jaké jsou jejich první dojmy z budoucího dějiště her? A jak je to s kvalitou vody v zátoce, do níž stékají splašky z desetimiliónového Ria?

Foto: Sport.cz

Veronika Kozelská-Fenclová při tréninku v zátoce Guanabara v Rio de Janeiru.

Článek
Fotogalerie

Znečištěná voda může na olympiádě v Rio de Janeiru způsobit zdravotní problémy

Pamětní medaile a známky k OH v Riu

Rio de Janeiro rok před zahájením olympiády

Práce na tunelu v olympijském Riu

Kozelská je v Riu se svým manželem a trenérem v jedné osobě Jakubem již od konce července a zátoku už má slušně nastudovanou. „Marína je celá rozkopaná a není v ní kromě mobilních záchodů vůbec nic. Zatím dosti nehostinné místo," hlásila po příjezdu na jachtařský svaz.

Ovšem tu nejdůležitější jachtařskou veličinu - vítr - si Kozelská pochvaluje. „Vítr je zde většinou super. Mimo zátoku dokonce foukalo až 15 m/s a v průměru 10 m/s. Jsou příjemné vlny, vítr většinou kolem 8 m/s a teplo. Každý den se nám podařil smysluplně naplnit, a tak jsem s tréninkem spokojená," poznamenala reprezentantka ve třídě Laser Radial.

Jachtaři budou jezdit celkem na šesti vytyčených okruzích - tři jsou v zátoce Guanabara, tři na otevřeném moři. "Je to poměrně náročný revír. Na každém okruhu fouká jinak a je tam jiný proud a vlny," upozornila Kozelská.

Hodnoty znečištění se tají

Ostře sledované a hojně probírané je téma kvality vody v zátoce. Guanabara sbírá odpadní vodu z celého Ria a dlouho před startem olympiády se hovořilo o zdravotních rizicích pro sportovce. Nemluvě o množství odpadků, které ve vodě plavaly. „Voda je hnědo-šedá, ale není to tak strašné, jak se všude píše," líčil Kozelský. „Co se týká odpadků, s tím evidentně hodně pohnuli. Jen v oblasti linií proudů je jich víc a sem tam plave nějaká mrtvá slepice, ale to jsou fakt výjimky. Stejně tak potkáte mrtvého kapra na Nových Mlýnech," popisoval v tiskové zprávě jachtařského svazu.

Větším problémem je odpadní voda z kanalizace. „To, že je to maríně jako v septiku, vidí každý. Ale jak moc je to špatné, to se nedozvíme. Všichni změřené hodnoty úzkostlivě tají. My se jen snažíme dodržovat bezpečnostní opatření – Veronika nikdy nemá láhev s pitím v lodi, mám ji já v chladicím boxu, aby se nedostala do kontaktu s vodou. Snaží se jezdit v brýlích, opatrně nakládáme s jídlem na vodě a podobně. Někteří už tady mají odtrénováno přes 100 dní a nikdy problém neměli, ale jsou tu i tací, co problémy měli. Moc se tím nezabýváme. Nikdo už kanalizaci a čističky nepostaví, to nejde stihnout," krčil rameny Kozelský.

Jachtařská olympijská generálka v Riu se odehraje od 15. do 22. srpna za účasti 339 jachtařů z 52 zemí. České barvy budou kromě Kozelské hájit čerstvý juniorský mistr světa ve třídě Finn Ondřej Teplý a jeho bratr Viktor ve třídě Laser.

Reklama

Související témata: