Hlavní obsah

České plavání omlazuje, Passerovou těší výkonnost nových talentů

PRAHA

Historicky první mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu bez zisku medaile pro Českou republiku, které o víkendu skončilo v italském Terstu, nijak hluboké vrásky trenérce reprezentace Jaroslavě Passerové nepřidělalo. Naopak ji potěšilo pár mladých talentovaných plavců, kteří by podle jejích slov měli zacelit mezeru po Iloně Hlaváčkové, jež letos ukončila kariéru.

Článek

"Vždycky medaile vozila hlavně Ilona," řekla v rozhovoru pro ČTK Passerová. V historické medailové bilanci jsou však z aktuálně stále ještě aktivních plavců také prsař Daniel Málek a kraulaři Květoslav Svoboda, Jana Pechanová a Kristýna Kyněrová a znakařka Alena Nývltová.

Zatímco Svoboda se vrací po loňském kolapsu do své bývalé formy a Pechanová vytvořila na šampionátu dva české rekordy, ostatní se potýkají s dlouhodobým poklesem formy. Málek zářil naposledy v sezoně 2001, Nývltová stagnuje ještě o tři roky déle a Kyněrová se na šampionát ani nekvalifikovala.

Bez medaile to vypadá hrozivě

"Ale jsou tam mladí, kteří ukázali, že by mohli v budoucnu české plavání pozvednout," upozornila Passerová. Měla na mysli devatenáctiletou Petru Klosovou, která se postarala v polohovce na 100 metrů o nejlepší české umístění (5.), prsaře Jiřího Jedličku, jenž zaplaval dva dorostenecké rekordy a mohl by být nástupcem Málka, teprve sedmnáctiletého kraulaře Jana Smolíka či Michala Rubáčka, který doprovodil Svobodu do finále kraulařské dvoustovky.

"Bez medaile to vypadá hrozivě, ale na druhou stranu to nevidím špatně. Padla celá řada osobních rekordů," prohlásila trenérka. Po mistrovství světa v Montrealu hovořila o tom, že evropští plavci vyklízejí pozice, ale Terst jí ukázal pravý opak. "Evropa poskočila neuvěřitelně," uznala.

Svoboda se s Rubáčkem protlačili do finále nejkvalitnější disciplíny ME. "Je vidět, že Květák do toho má zase chuť, navíc mu skvěle sekundoval Rubáček," radovala se Passerová. Dálkové i bazénové plavání bude chtít v letní sezoně kombinovat Pechanová, která splnila limit A a společně se třemi finalisty z Terstu má jistou účast na MS v krátkém bazénu v dubnu v Šanghaji.

Klosová je talentem

Velkým talentem českého plavání je Klosová. Je schopna plavat všechny způsoby a její výkonnost stále roste. Na sklonku letošního roku se chystá na studijní stipendium do amerického Dallasu. V historii se o totéž pokusilo několik českých plavců, ale prakticky nikomu se nepodařilo probít se z USA do světové špičky.

"Petra tam bude zhruba do začátku května, prý se může kdykoliv vrátit," řekla Passerová s vírou, že o Klosovou české plavání nepřijde. V Dallasu bude s další českou plavkyní Michelle Vlasákovou, ale i slovenskou hvězdou Martinou Moravcovou. "V zimě bude závodit na Světovém poháru v New Yorku a tam už uvidíme, jestli jí to pomůže, nebo ne," dodala Passerová.

Reklama

Související témata: