Hlavní obsah

V dodatečné kvalifikaci veslařů na OH uspěly dvě české posádky

Aktualizováno

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro se představí pět českých veslařských posádek. V dodatečné kvalifikaci v Lucernu dnes uspěla dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil a ženský dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová. Doplní tři lodě, které si start na vrcholné akci sezóny zajistily již na loňském mistrovství světa.

Foto: Jiří Koliš

Dvojskif ženy - Gabriela Vařeková, Jitka Antošová. Archivní foto.

Článek

Helešic s Podrazilem i Antošová s Fleissnerovou na jezeře Rotsee ovládli finálové jízdy a bezpečně se vešli mezi dvě posádky postupující do Ria.

"Jsem moc rád, že obě posádky dokázaly postoupit. Oběma jsem věřil a byl jsem přesvědčen, že to dokážou. Jsou totiž silné nejen fyzicky, ale i mentálně," řekl ČTK předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček. Pochvaloval si, že na OH pojede stejně jako před čtyřmi roky pět českých lodí. "Jednoznačně chceme uspět i v Riu. Dneškem to nekončí. Odpočineme si a vrhneme se do práce," uvedl.

Nově vytvořený dvojskif Matyáš Klang, Michal Plocek obsadil ve finále třetí, první nepostupové místo. Od startu na olympiádě je dělilo 59 setin sekundy. Ve vítězné norské posádce seděl čtyřicetiletý dvojnásobný olympijský vítěz na skifu Olaf Tufte.

"Klobouk dolů před klukama. Řečeno terminologií sázkových kanceláři na ně vysoký kurz nebyl, ale předvedli tady vynikající výkony. Nebýt toho, že Tufte přeskočil ze skifu, ve kterém už měl vyjetou olympiádu, na dvojskif, tak tam byli," řekl Macháček.

V Lucernu postoupila do finále i čtyřka bez kormidelníka Miroslav Jech, Miloslav Šágr, Jakub Makovička, Jan Lapáček, která dojela šestá. Od startu v Riu ji dělilo více než deset sekund.

Na loňském MS Aiguebelette si start v Riu zajistili skifaři Ondřej Synek, Miroslava Topinková Knapková a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah. Všichni vyjeli účastnická místa pro Českou republiku.

U Synka a Topinkové Knapkové je však jisté, že do Brazílie pojedou právě oni. Čtyřka "bez" lehkých vah aktuálně závodí v mírně pozměněném složení. Posádky, které uspěly v Lucernu, musí na olympiádě startovat v letošní sestavě.

Reklama

Související témata: