Hlavní obsah

Synek byl na SP v Lucernu druhý, Topinková Knapková třetí

Aktualizováno

Skifař Ondřej Synek obsadil druhé místo v závodě Světového poháru ve veslování v Lucernu. Úřadujícího mistra světa, který měl v minulých dnech problémy se zády a zvažoval, že do Švýcarska nepojede, předstihl ve finiši dlouholetý sok Mahé Drysdale z Nového Zélandu.

Foto: Alexandra Wey, ČTK/AP

Český skifař Ondřej Synek během závodu ve švýcarském Lucernu.

Článek

"Bylo to dobré, jsem spokojený. Řekl bych až nad plán. Neočekával jsem, že bych mohl takhle závodit. Jen mi nevyšly síly až do konce, to se ale dá v pohodě dohnat. Před odjezdem do Lucernu jsem normálně trénoval a nepřipravoval jsem se speciálně," řekl Synek ČTK.

Třiatřicetiletý veslař pražské Dukly se na prvním mezičase dostal do čela a další kilometr jel první, v závěru však přišel očekávaný útok Drysdalea. Synek svému hlavnímu soupeři posledních let dlouho odolával, nakonec jej však Novozélanďan předstihl.

"Jelo se mi super, ale asi 300 metrů před cílem mě dojel. Nezrychloval, ale jel pořád stejně. A já taky. Když jsem ale chtěl začít finišovat, tak mi ztuhly nohy, a jak mi tam strčil špičku (lodi), tak mě to zlomilo," popsal Synek souboj s Drysdalem. "Byl jsem rád, že jsem dojel do konce. Ale zapracujeme na tom. Příští týden se utkáme v Amsterodamu, tak třeba to zlepším," řekl Synek, jenž se o dalším víkendu představí na regatě Holland Beker.

Na pódium vystoupila i Topinková

Problémy se zády, kvůli kterým uvažoval, že závod vynechá, jej prý přímo na vodě nelimitovaly. "Nejhorší je to ráno, než se rozpohybuju. Musím se dlouho protahovat. Během závodu o tom nevím. Tam je nervozita a adrenalin. Myslím, že to bude dobré," uvedl Synek, jemuž lékaři minulý týden zjistili, že už má několik let zlomený čtvrtý obratel.

Na medailové molo vystoupila u jezera Rotsee i Miroslava Topinková Knapková, jež byla mezi skifařkami třetí. Z vítězství se radovala Kimberley Brennanová z Austrálie, která se před rokem stala světovou šampionkou ještě pod dívčím jménem Crowová.

Pětatřicetiletá česká reprezentantka se v deštivém počasí po většinu trati držela na čtvrtém místě, ve finiši však dokázala odrazit nápor Kanaďanky Carling Zeemanové a zároveň předstihla Číňanku Tuan Ťing-li. Suverénní Brennanovou ani druhou Američanku Genevru Stoneovou však ohrozit nedokázala.

I tak ale Topinková Knapková zajela nejlepší závod v sezoně. Úvodní díl SP ani mistrovství Evropy se jí totiž nevydařily. "Dodalo mi to určité sebevědomí, že příprava směrem k Riu, kde chceme, aby forma gradovala správně. Na začátku sezony jsem byla trochu smutná nebo rozpačitá, ale teď v Lucernu jsem mohla stát na stupních vítězů," řekla česká reprezentantka ČTK.

Že se ve finiši dokázala posunout na třetí místo, po projetí cíle vůbec netušila. "Netušila jsem, zda jsem Číňanku předjela, nebo ne. Věděla jsem, že je to hodně vyrovnané a že bojujeme mezi sebou. Jelo se mi ale dobře," uvedla Topinková Knapková, která se příští týden představí na pražských Primátorkách. Opět ale pojede závod osmiveslic za Slavii.

Závody v Lucernu provázel nepříjemný déšť a chladno, Synek ani Topinková Knapková s tím ale problém neměli. "Do pátku tady bylo docela teplo, asi osmadvacet, v sobotu se ale trochu zatáhlo a ochladilo. Ale nevadí mi to. Déšť příjemný nebyl, ale lepší, než kdyby tady bylo pětatřicet," řekl Synek. "Je to lepší, než když fouká vítr a s lodí to háže," podotkla Topinková Knapková.

Třetí česká posádka, která se dnes ve Švýcarsku představila, čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč, Michael Humpolec, Miroslav Vraštil, obsadila druhé místo ve finále B. Celkově skončila osmá.

Reklama