Hlavní obsah

Primátorky nabídly napínavý souboj osmiveslic, o 36 setin vyhrálo společenství Dukly a ČVK

Praha

Veslaři Dukly dál neochvějně kralují Primátorkám, osma pražského klubu triumfovala na Vltavě už posedmatřicáté za sebou. Nebyla to však její elitní čistá posádka strokovaná členem reprezentační dvojky bez kormidelníka Jakubem Helešicem, nýbrž vyhrála loď s veslovodem Matyášek Klangem doplněná o tandem Jakub Makovička, Jan Lapáček z pražského ČVK.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kombinovaný tým Dukly a ČVK Praha slaví prvenství na Primátorkách.

Článek

Byl to na vodě ale nesmírně vyrovnaný závod, nakonec ve prospěch společenství Dukla/ČVK rozhodlo v cíli 36 setin sekundy. „Šlo o hodně prestižní souboj mezi námi dukláky. Rozhodlo, že jsme jim té favorizovanější posádce na začátku ujeli a pak přes jejich finiš uhájili první místo," říkal Matyáš Klang, který byl členem vítězné posádky i loni.

Všichni jeho parťáci se ale vyměnili. Koupel ve Vltavě za premiérový triumf na Primátorkách si po dekorování vítězů dopřáli Vojtěch Římák, Antonín Mařík a Ondřej Šams. Velkou radost měl i další člen nejlepší osmy, už 35letý Makovička, jenž se po pěti letech vrátil k vrcholovému veslování. V lodi, která skončila těsně druhá, se kormidelník Oldřich Hejdušek, který znovu vyhlašuje definitivní konec kariéry, tak nedočkal svého 24. vítězství na Primátorkách.

V ženských závodech obhájila prvenství s převahou více než třinácti sekund osma Slavie, na poslední chvíli doplněná vedle Mirky Topinkové Knapkové o další českou olympioničku Antošovou. „Díky všem holkám, jak dobře jsme to zvládly. Vyplatilo se, že jsme od začátku týdne pečlivě trénovaly na Vltavě. Pro mě to byl už poslední start před Riem, teď mě čeká dřina na soustředění ve Francii," líčila elitní skifařka Topinková Knapková.

Plocek dovršil vítězný hattrick

Druhé místo mezi osmiveslicemi žen obsadila posádka univerzity z Los Angeles, v níž bylo i dvojí české zastoupení díky v zámoří studujícím Novotníkové a Vařekové. Loňský trumf zopakovala i na skifu Kristýna Fleissnerová. „Kdyby zůstala Lenka Antošová na skifu, mohlo to být napínavější, ale nakonec slavíme vítězství obě," usmála se veslařka s odkazem na svou parťačku z reprezentačního dvojskifu.

Na mužském skifu dovršil svůj vítězný hattrick Michal Plocek. „Trochu jsem zaváhal na startu, ale pak jsem to rozjel na správné tempo a udělal si pohodlný náskok," řekl. Úřadující mistr světa v této disciplíně Ondřej Synek dal ale v rámci přípravy na OH přednost startu na regatě v Amsterodamu.

103. ročník Primátorek
Muži - osmiveslice
1. Dukla Praha/ČVK Praha I. (Klang, Basl, Lapáček, Makovička, Štěrbák, Šams, Mařík, Římák - korm. Šuma) 5:24,05
2. Dukla Praha (Helešic, Podrazil, Jech, Jirka, Andrle, Paroulek, Altman, Šágr - korm. Hejdušek) 5:24,41
3. Dukla Praha/ČVK Praha II. (Tikal, Hájek, Valsa, Zetek, Vajner, Láznička, Šimánek, Inger - korm. Klubal) 5:37,96
Další závody - osma žen:
1. Slavia Praha (Kopecká, Stillerová, Topinková Knapková, Žabová, Schejbalová, Matušíková, Kocianová, Nováková - korm, Víchová) 6:14,89
2. Los Angeles 6:28,64
3. Pardubice 6:30,14,
skif mužů: 1. Plocek (Dukla) 6:52,80
skif žen: 1. Fleissnerová (Bohemians) 7:57,46

Reklama