Hlavní obsah

Bronzový kajakář Prskavec zahájil přípravu i studium na trenéra

Praha/Pau

Až jednou třetí muž z letošních olympijských her v Riu Jiří Prskavec ukončí aktivní kariéru, bez sportu rozhodně nezůstane. Třiadvacetiletý úspěšný kajakář se totiž vrhl na studium na vysoké škole, aby mohl být trenérem.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Prskavec

Článek

„Začal jsem dálkově studovat Vysokou školu tělesné výchovy a sportu Palestra. Konkrétně obor sportovní a kondiční specialista,“ prozradil v telefonickém rozhovoru Jiří Prskavec. „Už mám za sebou první přednášky a musím říci, že mě to opravdu baví. Jednou bych se trénování chtěl věnovat,“ dodal s tím, že přípravu na novou sezónu ale rozhodně nezanedbává.

Po zářijovém Světovém poháru v Praze měl měsíc a půl volno. „Bylo to po pěti letech asi nejdelší volno, co jsem si dopřál, avšak moc jsem si neodpočinul,“ přiznal. „Hodně času jsem trávil na sponzorských akcích, navštěvoval jsem také školy. Přes sezónu se tyto aktivity snažím minimalizovat, tak teď jsem to doháněl a snažil se co nejvíce všem vyhovět,“ vysvětloval.

Lázně ho nabily energií

Krátkou dovolenou si bronzový medailista z olympiády v Riu užil až v době, když už zase trénoval. „Přibližně před čtyřmi týdny jsem začal s přípravou. Nebylo to ale ono. Vždy, když jsem se po pauze vracel, byl jsem odpočinutý. Teď se na mě podepsala únava. A tak jsem zamířil do lázní Třeboň. Chodili jsme na procházky, občas se projeli na kole. Lázně mě nabily energií a trénink mě už zase baví jako dříve,“ hlásil z francouzského Pau, kde je nyní na soustředění.

Tady mistr světa z roku 2015 tráví čas převážně na vodě, v posilovně nebo v bazénu. „Po návratu z Francie chvíli pobudu v Čechách a poté ještě vyrazím do Spojených arabských emirátů na kanál,“ naznačil své plány. V prosinci a lednu se pak bude věnovat hlavně  "suché přípravě". „Loni jsem ji trochu ošidil kvůli brzké nominaci na olympijské hry. Tak se k ní chci zase vrátit. Doufám také, že napadne sníh, abych mohl na běžky,“ přál si.

Třiadvacetiletý kajakář prozradil i své cíle pro příští rok. „Rád bych se více zaměřil na Světový pohár. Do teď jsem jezdil ještě šampionáty do 23 let, a tak šel SP trochu stranou. Zatím z něj nemám žádný velký úspěch, proto bych chtěl v příští sezóně promluvit výrazněji do celkového pořadí. Je to nová motivace. A uspět chci samozřejmě i na mistrovství světa a Evropy, protože na obou akcích budu obhajovat zlato,“ uzavřel Jiří Prskavec.

Reklama

Související témata: