Hlavní obsah

Čtyři české lodě v semifinále ME, lehká čtyřka bez pojede přímo finále

Račice

Z 11 českých lodí, které reprezentují na veslařském ME v Račicích, mohly dnes slavit postup do semifinále čtyři. Ondřej Synek už dopoledne dominoval na skifu, třetí místo v rozjížďce stačilo k postupu čtyřce bez kormidelníka (Makovička, Potůček, Paroulek, Altman) a přes opravy se probily skifařka lehkých vah Nováková i dvojka bez kormidelníka lehkých vah (Vraštil, Šimánek). Při nízkém počtu jen pěti přihlášených lodí pojede rovnou finále česká čtyřka bez kormidelníka lehkých vah (Viktora, Kopáč, J. Vetešník, Hájek).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veslaři Miroslav Vraštil (vpravo) a Jiří Šimánek na startu rozjížďek v rámci Mistrovství Evropy 2017 ve veslování v Račicích.

Článek

Synek přiznal, že byl před prvním ostrým startem v sezóně maličko nervózní. Navíc pro přímý postup potřeboval zvítězit. „Jel jsem ale úplně v pohodě, popravdě čekal jsem to těžší," líčil český skifař, jenž si za svůj perfektní výkon vysloužil potlesk pár stovek diváků.

Ovací se dočkala i nově složená dvojka bez kormidelníka lehkých vah, když skvělým finiš vyhrála v nejlepším čase ze všech opravu a otevřela tak pro sebe semifinálovou bránu. „Dali jsme dvě jízdy právě kvůli fanouškům, aby si nás co nejvíc užili," řekl Miroslav Vraštil, ale pak už vážněji připustil, že po rozjížďce nepanovala v posádce úplně spokojenost.

„Věděli jsme hned, že umíme jezdit lépe. Chtělo to jen srovnat si vše v hlavě," uvažoval s tím, že necelých pět hodin po úvodním představení se cítili v opravě na vodě už přece jen lépe. „Ani nebyla nutná masáž, ale byla příjemná možnost ulehnout do svých postelí hned pár metrů od kanálu," tvrdil Vraštil.

Dvojka bez kormidelníka (Helešic, Podrazil) i ženskému dvojskifu (Antošová, Fleissnerová) jen těsně unikly přímý postup o finále, sobotní opravy krátce po poledni jim dají druhou možnost dostat se do závodu o medaile a u obou posádek by to mělo být reálné.

Ještě před nimi budou skládat reparát za páteční rozjížďku i skifařka Žabová, dvojskif lehkých vah (Nečasová, Neuhortová) a párová čtyřka mužů (Klang, Basl, Emr, Římák), pro něž však bude daleko obtížnější proniknout mezi finálovou šestku. Definitivně v sítu oprav už v pátek uvízl skifař lehkých vah Cincibuch, pojede jen sobotní C finále o 13. místo.

Reklama

Související témata: