Hlavní obsah

Bez spánku se Gebas trápil. Ale nepomohlo ani přestěhování rodiny

Praha

Před minulým víkendem vstával za měsíční dcerou Vivien čtyřikrát za noc. A při závodech v Troji to bylo znát. „V sobotu jsem byl za třetí místo na mistrovství republiky v tom stavu ještě rád, ale v neděli už to na mě bylo znát,“ přiznává čtvrtý kanoista z olympiády v Riu Vítězslav Gebas. Proto se před Světovým pohárem v Troji rozhodl pro razantní řešení. „Odstěhoval jsem zbytek rodiny na chatu, abych se prospal,“ říká. Jenže ani domácí klid nepomohl, Gebas nečekaně uvízl už v kvalifikačním sítě.

Foto: Jan Homolka/kanoe.cz

Vítězslav Gebas u slalomové trati v pražské Troji.

Článek

„V první jízdě jsem udělal chybu a ve druhé se všechno sešlo... Foukalo jako blázen, zase jsem nabral ztrátu. No co, jsou v životě horší věci, než nepostoupit," vyprávěl zklamaně.

Splnil si sen

Samozřejmě dočasnému azylu manželky Evy s dcerou předcházela vzájemná konzultace. „Rodina je pro mě alfa a omega, ale malá na chatě stejně spí možná lépe než ve městě a přes týden jsem za nimi dojížděl,“ popisuje třiatřicetiletý Gebas.

Vloni v Riu byl (ne)šťastným mužem české výpravy. Čtvrtým místem zajel svůj životní výsledek, na druhou stranu pouhých třináct setin mu chybělo k bronzu… „Několikrát jsem si pouštěl záznam, jestli jsem na konci do toho nemohl dát víc, ale byl jsem v cíli úplně hotovej. Už na to nemyslím, olympiáda byla odmala můj sen a já byl šťastný, že se mi splnil,“ ujišťuje.

Může za tři roky přidat ještě jednu účast? V Riu byl svěřenec Jiřího Rohana opatrný. Vedle tréninků a závodů se totiž stará o svou firmu s realitami a teď ještě péče o dceru… Přesto se boje o start v Tokiu předem nevzdává.

Tokio je výzva

„Je to pro mě hrozná výzva. Uvidíme, jak se s tím popere tělo, už se ozývají záda, proto třeba letos vynechám některé Světové poháry a soustředím se na vrcholné akce,“ říká Gebas.

„Ale chci to zkusit až do Tokia. Teď je to náročné, ale tím si prošel každý, za měsíc dva si to sedne. Nemám v úmyslu jezdit do čtyřiceti, ale když už jsem dal sportu tolik, byla by škoda, kdybych to ještě nezkusil,“ plánuje kanoista.

Reklama