Hlavní obsah

Doktor byl na ME v rozjížďce na 500 metrů diskvalifikován

RAČICE

Nejlepší český rychlostní kanoista posledních let Martin Doktor bude chybět ve finále pětisetmetrové trati na mistrovství Evropy, které dnes začalo v Račicích. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty byl totiž diskvalifikován v úvodní rozjížďce a šanci na reparát tak nebude mít ani v pátečních semifinálových opravách. Stejně dopadl i jeden z hlavních favoritů Andreas Dittmer z Německa.

Foto: www.martindoktor.cz

Martin Doktor

Článek

Oba závodníci doplatili na přísný metr rozhodčích ve společné jízdě, kdy byli potrestáni za to, že jeli moc blízko kraje své dráhy. Samotný Doktor přitom krátce po projetí cílem věřil, že bude vše v pořádku, i když mu sudí ukázali červenou vlajku značící prohřešek proti pravidlům. "Myslel jsem, že vezmou v potaz podmínky na trati a poměrně silný vítr. Nestalo se tak. Oni to vidí jen černobíle," kroutil hlavou Doktor.

Diskvalifikace jej mrzela i proto, že vedle něj postihla také Dittmera. "Ani jeden z nás si tím nijak nepomohl. Dittmer si kontroloval Opaleva a v pohodě postoupil, já jsem šel jen do semifinále," řekl novinářům několikanásobný evropský medailista, podle nějž je podobné rozhodnutí jen smutnou vizitkou rychlostní kanoistiky. "Prakticky o nic nešlo. Navíc já stále říkám, že něco podobného by se nemělo vůbec hlídat. Máme devět metrů dráhu a v té bychom měli jet, jak chceme," dodal Doktor, který původně dojel pátý.

Mrůzková postoupila na kajaku přímo do finále

Mnohem více důvodů k radosti měla na račickém kanále Michala Mrůzková, která dopoledne postoupila přímo do finále na singkajaku a odpoledne se jí to samé podařilo s Janou Blahovou na deblu. "Vzhledem k tomu, že Jana je po nemoci, tak jsme z jízdy měly trochu strach. Navíc naše rozjížďka byla poměrně nabitá, ale věřily jsme, že o druhé třetí místo budeme bojovat a to se taky stalo," řekl spokojená Mrůzková.

Její partnerka Blahová promarodila s nepříjemnou virózou pět dní a ještě v pondělí měla zvýšenou teplotu. Na jejím výkonu se to ale výrazněji nepodepsalo. "Myslela jsem, že to bude znát více. Nakonec se mi ale jelo celkem dobře. Fakt, že pojedeme až v neděli, je fajn, trochu si odpočinu," uvedla Blahová pro ČTK.

Na boj o medaile se může těšit i čtyřkajak Svatopluk Baťka, Jan Štěrba, Pavel Holubář a Filip Šváb. Ostatním posádkám se na pětistovce tolik nedařilo, i když přímý postup by byl spíše překvapením. Kajakář Jan Souček byl čtvrtý a stejně dopadla deblkanoe Jiří Heller, Jan Břečka.

Ženský čtyřkajak ve složení Anna Adamová, Jana Šebestová, Klára Ballová a Barbora Futerová obsadil páté místo. Deblkajak Michael Odvárko, Karel Leština dopadl jako jejich kolega Michal Trnka a rozloučil se s domácím šampionátem hned po první jízdě.

V pátek se v Račicích uskuteční semifinálové jízdy na kilometrové i poloviční trati.

Reklama

Související témata: