Hlavní obsah

Vstřebá tělo tvrdý trénink? Micka po půlroce s italskými hvězdami vyhlíží MS s napětím

Praha

Tréninkový chlebíček chroupal s mistry oboru. Dvaadvacetiletý kraulař Jan Micka, jehož specialitou jsou v bazénu vytrvalostní distance, se poslední půlrok připravoval v Itálii po boku olympijského vítěze Gregoria Paltrinieriho a jeho souputníka Gabriele Dettiho. Kam až může český talent pomýšlet příští týden na MS v Budapešti?

Jan Micka odjíždí na MS s požehnáním od papežeVideo: Sport.cz

 
Článek

Na červnovém mítinku v Římě jste vyhrál závod na 800 metrů, na patnáctistovce skončil druhý a nechal za sebou i velká jména. To bylo směrem k Budapešti hodně slibné, ne?

Čtyřstovku jsem tam plaval jen sedm setin za svým maximem a 1500 metrů tři sekundy od rekordu. Věřím, že forma stále graduje a budu ještě rychlejší. Realita je ale samozřejmě ve hvězdách. Tělo musí natrénovaný objem vstřebat, poprat se s ním. Nechám se překvapit. Rád bych ale samozřejmě plaval v osobních rekordech, to je vždy důvod ke spokojenosti.

V Itálii jste se musel srovnat s jinak pojatým tréninkem i hvězdnou konkurencí. Plaval jste parťákům za patami?

Trenér mě v přípravě brzdil, z přemíry snahy jsem se v intenzitě zatížení pohyboval za anaerobním prahem, a to pro mě jako vytrvalce nebylo dobré. Takže jsem měl pokyn plavat pomaleji a dostával docela kotel. Pak jsme ale závodili v Meranu a tam jsem Gregoria porazil na čtyřstovce a na dvoustovce mě zařízl až na posledních pěti metrech. Trenér mě poměrně chválil a říkal, že je na Budapešť hodně zvědavý.

Polohovkářka Barbora Závadová letos trénovala v Austrálii a chce se tam na delší dobu vrátit. Máte podobné plány s Itálií?

Já vím, že chci zůstat v Česku. Chybí mi půlrok, rok do konce školy a rád bych studium dotáhl do zdárného konce. Do Itálie bych se podíval spíš jen na kratší soustředění.

Jak jste vlastně sžil s Apeninským poloostrovem?

Bylo tam příjemné teplo, moře blízko a jedinou starostí plavání. Trochu mě mrzí, že jsem za ten půlrok nepřekonal víc jazykovou bariéru. Moje italština, ani jejich angličtina na velký pokec nebyla.

Vrylo se vám něco z italského stylu života pod kůži?

Umět si vychutnat dobrou kávu. A taky gesta a nadávky. Ty jsou dobré. Když tady někoho počastujete peprnou italskou nadávkou, tak si ještě myslí, že ho chválíte.

Vyhlášená kuchyně vás neoslovila?

V Česku jsem si dával pizzu nebo těstoviny rád. Tam je pasta klidně třikrát denně a mezitím pár plátků prosciutta. To je jako mít pořád dokola svíčkovou, a za týden ji nechcete ani vidět. První měsíc jsem trpěl hlady, pak jsem naštěstí najel na steaky.

Reklama