Hlavní obsah

Plavecký fenomén Lochte si odpykal trest a vrátil se k závodění

Šestinásobný olympijský vítěz v plavání Ryan Lochte se vrátil k závodům po trestu, který dostal loni za své chování na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Na mítinku US Open v New Yorku obsadil páté místo na 100 metrů znak časem 55,16 sekundy. Za vítězným Srbem ruského původu Arkadijem Vjatčaninem zaostal o 1,25 sekundy.

Foto: REUTERS/David Gray

Americký plavec a šestinásobný olympijský vítěz Ryan Lochte.

Článek

"Je to dobrý odrazový můstek. Kvůli tomu jsem tady, abych se měl od čeho odrazit," řekl Lochte. Dnes poplave ještě polohový závod na 200 metrů.

Lochte si odpykal desetiměsíční trest od národního svazu poté, co vyšlo najevo, že si na olympiádě v Riu vymyslel historku o přepadení. Snažil se tím zakrýt, že s několika kolegy v opilosti poničili čerpací stanici a dostali se do konfliktu s ochrankou. Aféra ho připravila o sponzory a po dobu trestu nemohl využívat olympijská tréninková střediska.

"Co se stalo, je minulostí. Jsem člověk, udělal jsem chybu a poučil se z toho. Stejně jako každý. Už je to za mnou. Polepšil jsem se, usadil," řekl třiatřicetiletý plavec, kterému se v červnu narodil syn. Lochte doufá, že se dokáže kvalifikovat na příští olympijské hry v Tokiu v roce 2020, kdy mu bude už 36 let. "Bude to dlouhá cesta," uvedl.

V poslední době prý trénoval jen jednou nebo dvakrát týdně. "A to zdaleka nestačí. Zase cítím ten hlad, co mi čtyři roky chyběl, ale nemám natrénováno. Teď je čas," řekl Lochte.

Reklama