Hlavní obsah

Svoboda: Budu ladit, čekají mě dva týdny flákání

Plavec Květoslav Svoboda je největší českou nadějí pro mistrovství Evropy, které se uskuteční už příští týden v maďarské Budapešti. Momentálně je český kraulař dobré formě, na nedávném mistrovství republiky vybojoval tři tituly. V rozhovoru pro deník Právo Svoboda vykládal o přípravě na šampionát, zdravotní formě, nebo plánech pro olympiádu v Pekingu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Květoslav Svoboda

Článek

O víkendu jste na mistrovství republiky vybojoval tři individuální tituly. Udělaly vám radost i dosažené časy?

Čekal jsem je o něco lepší. Ale ještě minulý týden jsem trénoval velké objemy, což je hodně unavující. Do mistrovství Evropy v Budapešti mě čeká ladění, nebo, jak já říkám, dva týdny flákání.

Co to znamená?

Dopoledne a odpoledne tři, čtyři kilometry v bazénu. A mezitím relaxace, procházky, odpoledne masáže. Pustím si nějaký český film, třeba Jáchyme, hoď ho do stroje! Nebudu si dělat vůbec žádné starosti a utřídím si myšlenky v hlavě.

Mezi nimi určitě i myšlenky na šampionát. S jakým cílem se do Budapešti vydáte?

Chtěl bych se přiblížit svým osobním rekordům. To znamená 1:48,35 na kraulařské dvoustovce a 3:50,44 na dvojnásobné trati. To je moje přání. Jestli ty časy budou stačit na finále, to se uvidí.

V prosinci 2004 jste zkolaboval při šampionátu v krátkém bazénu ve Vídni. Vzpomenete si ještě na tuhle událost, nebo je to pro vás dávno pasé?

Dá se říct, že jsem to překonal. Poslední rok jsem se cítil zdravotně super. Na Vídeň určitě nemyslím.

Poté, co s aktivní kariérou skončila Ilona Hlaváčková, budete na mistrovství Evropy jasným lídrem české výpravy. Jak tuhle roli nesete?

Neřeším to. Minulý rok jsem byl zvolen českým Plavcem roku a všichni čekají, že to na šampionátu potvrdím. Kolem sebe ale vidím dost lidí, jejichž forma jde nahoru. V Praze se třeba předvedli Michal Rubáček a Martin Verner. Nahoru jde Petra Klosová. Určitě v tom nebudu sám.

Už dvakrát jste byl na olympiádě. V Aténách vám těsně uniklo finále. Stále je hlavním cílem vaší kariéry Peking 2008?

Jednoznačně. Když se třeba na šampionátu v Maďarsku nepovedou takové časy, jaké bych chtěl, pořád je na co se chystat. Primární je jasně olympiáda.

Reklama

Související témata: