Hlavní obsah

Kanoistické geny opět rozkvetly. Talentovaná juniorka jde ve stopách legendárního pradědy

Račice

V roce 1936 získal Bohuslav Karlík olympijské stříbro na kanoi. A jeho geny se projevují na vrcholné kanoistické akci o 81 let později. Premiéru na mistrovství světa mezi dospělými si v Račicích odbývá sedmnáctiletá kajakářka Sofie Kinclová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakářka Sofie Kinclová v rozjížďce na 500 m během MS v Račicích.

Článek

Slavného pradědečka už nezažila, jeho kariéru ale má dobře zmapovanou. „Máme doma všechny jeho knížky a fotky, kde je i s prababičkou. Ta byla první mistryně republiky, on získal medaili na olympiádě. Vždycky jsem chtěla dokázat, co on,“ přiznává nemalé ambice.

Začala s plaváním

Zatím září mezi juniorkami, kde získala titul mistryně Evropy i světa, jako první česká žena po 79 letech. V Račicích si zajela semifinále na pětistovce, boj o finále ji čeká v sobotu na dvoustovce spolu s Michaelou Fasnerovou.

Kanoistikou žije celá rodina, i její sestra Karolína Kumžáková má zlato z juniorského mistrovství Evropy před deseti lety, ale dnes už se vrcholové kanoistice nevěnuje. „Všichni v rodině jsou kajakáři a kdo není, tak je veslař. U nás se to drží u vody,“ usmívá se.

Sama se ale do vody nejprve vrhla bez lodi. „Do třinácti let jsem plavala, ale pak už mě to nebavilo. Plavalo se tam a zpátky, kanoistika je větší legrace, člověk jezdí na vodě a povídá si,“ usmívá se.

Reklama